A fost odată Marilyn Monroe…
https://www.ziarulmetropolis.ro/90-ani-de-la-nasterea-actritei-marilyn-monroe/

A fost actriţă, cântăreaţă, sex simbol, divă pop şi una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. Marilyn Monroe ar fi împlinit, astăzi, 92 de ani.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2018

Ascensiunea lui Marilyn a început cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste, în timp ce primul ei soț făcea parte din Marina Comercială.

Cea mai însemnată parte a filmelor sale au fost făcute pentru „20th Century Fox”, unde și-a luat și numele de scenă care a făcut-o celebră.

După câteva apariții minore în decurs de câțiva ani, Marilyn a început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediană, fiind ajutată și de remarcabila ei prezență scenică. Circumstanțele misterioase ale morții sale au fost subiectul multor speculații, dar nu au reușit să-i știrbească reputația de cea mai legendară figură publică a tuturor timpurilor.

În Dicționarul de cinema, Univers Enciclopedic, 1997, Marilyn Monroe este caracterizată ca fiind cel mai renumit sex-simbol al cinematografului postbelic.

Personifică femeia-ispită, care face din neajutorare, neștiință, singurătate, arme de seducție. Existența ei chinuită de obsesia de a demonstra și a-și demonstra talentul de actriță și de a fi mereu impecabilă, precum și moartea ei prematură și misterioasă (sinucidere sau crimă?) au contribuit la transformarea ei într-unul dintre miturile lumii contemporane. –  Dicționarul de cinema.

În 1946 a intrat în atenția căutătorului de talente Ben Lyon. El i-a aranjat un test de filmare pentru 20th Century Fox.Marilyn Monroe

A reușit să treacă acest test și i s-a oferit un contract standard pe șase luni cu un salariu de început de 75 de dolari pe săptămână, categorie superioară de salarizare judecând după standardele industriei de atunci.

I-a fost dat numele Marilyn după actrița Marilyn Miller și i-a fost sugerat numele de fată al mamei sale, Monroe, ca nume de familie. Astfel, Norma Jeane Baker la numai 20 de ani devenea „Marilyn Monroe”.

În 1959, înregistrează cel mai mare succes al carierei jucând alături de Tony Curtis și Jack Lemmon în comedia lui Billy Wilder „Unora le place jazz-ul”.

Rolul lui Marilyn de cântăreață îndoielnică, consumatoare frecventă de băuturi, dar plină de compasiune — Sugar Kane, a fost premiat cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-un musical sau comedie.

După „Unora le place jazz-ul”, a făcut un musical numit „Let’s Make Love” regizat de George Cukor alături de Yves Montand. Deși filmul nu s-a bucurat de un succes comercial sau artistic, el include unul dintre numerele muzicale legendare ale lui Monroe, „My Heart Belongs to Daddy” de Cole Porter.

Marilyn MonroeÎn 1961, cel de-al treilea soț al lui Monroe, scenaristul Arthur Miller, scrisese și lucrase deja la ceea ce avea să fie ultimul film al lui Marilyn împreună cu Clark Gable, „The Misfits”. După aceea, s-a întors la Hollywood pentru a relua filmările la pelicula „Something’s Got to Give”.

În mai 1962, și-a făcut ultima apariție publică importantă, cântând „Happy Birthday, Mr. President” în cadrul unei petreceri televizate făcută în cinstea președintelui american John F. Kennedy. Ulterior, aparițiile lui Monroe au devenit mai puțin frecvente din cauza problemelor de sănătate.

Într-un interviu acordat revistei Life, Marilyn și-a exprimat părerea de rău pentru modul în care Hollywood-ul o eticheta ca fiind o blondă proastă și spunea cât de mult își iubea publicul. A făcut de asemenea o ședință fotografică pentru Vogue și a început discuțiile pentru un viitor film cu Gene Kelly și Frank Sinatra.

Tăcerea este singurul răspuns logic pe care i-l poţi da unui prost. – Marilyn Monroe

Alte proiecte care i se pregăteau pentru viitor erau „What a Way to Go!” și „The Stripper”.

Înainte ca filmările la „Something’s Got to Give” să fie reluate, Marilyn Monroe a fost găsită moartă în casa sa din Los Angeles, în dimineața zilei de 5 august 1962.

Marilyn Monroe: „Strălucirea poate fi fabricată”

Oficial înregistrată ca o probabilă sinucidere prin consum excesiv de medicamente, a fost marcată de lipsa de profesionalism a anchetei poliției, devenind astfel o temă folosită în teoria conspirației.

Foto: Marilyn Monroe – cinemagia

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.