Horia Andreescu dirijează Haydn și Beethoven la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/horia-andreescu-dirijeaza-haydn-si-beethoven-la-sala-radio/

Într-o frumoasă poveste maestru-discipol, desprinsă din istoria muzicii, vineri, 5 martie (19.00), va avea loc live de la Sala Radio un concert Haydn – Beethoven, o nouă călătorie imaginară prin Viena imperială.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2021

Beethoven a studiat cu Haydn, considerat pe atunci cel mai mare compozitor al timpului și cei doi s-au respectat și admirat reciproc, în ciuda caracterului impulsiv al lui Beethoven, care nu se prea potrivea cu eleganța și manierele lui Haydn. „Creezi asupra mea impresia unui om care are mai multe capete, mai multe inimi și mai multe suflete” – spunea Haydn despre elevul său.

Evenimentul se va derula sub bagheta cunoscutului dirijor Horia Andreescu, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Seara se va deschide cu Simfonia nr. 88 de Haydn și va continua cu Simfonia nr. 7 compusă de Beethoven.

Creată în Teplice, stațiune balneară din actuala Cehie, în timp ce se trata de diferitele sale afecțiuni care l-au chinuit întreaga viață, lucrarea este dedicată contelui Morits von Fries și premiera a avut loc la Viena, pe 8 decembrie 1813, după o audiție privată anterioară, la palatul protectorului lui Beethoven, arhiducele Rudolf. Wagner spunea că finalul simfoniei este o apoteoză în care pare că Beethoven însuși dansează cu întreaga natură.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Evenimentul va fi preluat live și pe pagina oficială de Facebook a partenerilor noștri de la Forumul Cultural Austriac.

Timp de peste trei decenii dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București – orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987 – HORIA ANDREESCU a fost pentru aproape două decenii şi directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

De-a lungul timpului a condus ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkiavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez ș.a.

Una dintre inițiativele sale deosebite este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 și reeditată de Electrecord în 2015. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent și muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiții, înregistrări și turnee pe care le-a realizat.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.