Premianții Galei Radio România Cultural 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiantii-galei-radio-romania-cultural-2023/

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XXII-a, şi-a desemnat căştigătorii luni, 3 aprilie, la Teatrul Odeon.

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2023

Prezentat de actorul Șerban Pavlu, evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, a Preşedintelui Director General al Radio România, dl. Răzvan Ioan Dincă, a jurnaliştilor și criticilor, dar şi a unui numeros public ce a umplut sala Teatrului Odeon. S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei și au fost de asemenea deosebit de apreciate momentele artistice realizate de coregraful Emil Rengle și de Big Band-ul Radio, condus de Simona Strungaru. Diplomele Galei au fost realizate special și personalizate de Dan Perjovschi.

Câştigătorii premiilor speciale:

Laureata Premiului de Excelență a fost actrița Dorina Lazăr (foto);

Premiul special “RRC Responsabil” a fost primit de Mihaela Chiper, fondatoarea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale;

Premiul special “Jazz Made in Romania” i-a fost acordat muzicianului și promotorului muzical Florian Lungu;

Premiul „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023” i-a revenit lui Ovidiu Șandor, inițiatorul bienalei Art Encounters.

Premiile pe secțiuni:

La categoria PROZĂ:  Mircea CĂRTĂRESCU, pentru romanul „Theodoros”;

La categoria POEZIE: Moni STĂNILĂ, pentru cartea „Ofsaid”, Editura Nemira, 2022;

La categoria TEATRU:  Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul „Visul” de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului „Zonă de siguranță”;

La categoria FILM: „R.M.N.’’, scenariul și regia Cristian Mungiu;

La categoria ARTE VIZUALE: Ștefan Câlția pentru expoziția „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția);

La categoria ȘTIINȚĂ: Mirela Stoeac-Vlăduți, pentru „MV sci-art”, primul centru dedicat artei contemporane și științei;

La categoria MUZICĂ: Diana Rotaru – directorul artistic al „Festivalului Internațional MERIDIAN”;

La categoria EDUCAȚIE: UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit „Nabu”.

Din juriul galei au făcut parte: Bogdan Ghiu – publicist, Luminiţa Corneanu – critic literar, Răducu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Georgiana Dragomir – redactor şef Radio România Cultural, Cristian Marica-Rădoi – redactor şef Radio România Cultural.

Producător: Radio România Cultural

Partener: Teatrul Odeon

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.