Chirita in provincie – astăzi, de la ora 20.10, pe TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/chirita-in-provincie-astazi-de-la-ora-20-10-pe-tvr2-si-tvrplus-ro/

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita în provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita in provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat difuzarea acestui spectacol cu prilejul comemorării a 116 ani de la încetarea din viaţă a compozitorului Alexandru Flechtenmacher, a cărui muzică însoţeşte această reprezentaţie memorabilă

Compozitor, violonist, dirijor, profesor de muzică şi susţinător al muzicii corale, Alexandru Flechtenmacher (n. 23 decembrie 1823 – d. 28 ianuarie 1898) a fost timp de 5 ani (1864-1869) director al Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, devenit ulterior Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Chiriţa, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Şarl… Corupţia, snobismul, incultura, parvenitismul – toate metehnele societăţii româneşti de veac XIX, şi nu numai – sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala scriitură a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea spumoasă a unor actori excepţionali şi prin viziunea artistică magistrală a regizorului Alexandru Dabija.

Chirita in provincie, în regia lui Alexandru Dabija, spectacol preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi

Teatrul tv din Arhiva de Aur a Televiziunii Române revine în atenţia telespectatorilor prin interpretarea actorilor Tamara Buciuceanu-Botez, Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Mărgineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu, Ioan Chelaru.

Repertoriul de expresii franco-moldoveneşti al Cucoanei Chiriţa capătă un farmec aparte în rostirea renumitei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez (n. 10 august 1929), care împlineşte anul acesta 85 de ani.

Foto: Chirita in provincie – TVR

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.