A 13-a oară e cu noroc: boost-TESZT!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-13-a-oara-e-cu-noroc-boost-teszt/

Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara organizează al treisprezecelea Festival Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, o ediţie care-şi propune să restaureze relaţia teatru-public, după o pauză de doi ani generată de pandemie, să fie un veritabil „boost” al poftei de teatru pentru spectatorii săi.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2022

Teatre din Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina, Slovenia, Croația, Bulgaria, Franța, Italia, Germania și România își vor prezenta spectacolele publicului timișorean în perioada 22-29 mai 2022.

TESZT, unul dintre cele mai importante evenimente culturale pe plan regional, și-a finalizat selecția și va reuni spectacole produse de Compania Forte din Budapesta, Teatrul Național Bitola, Teatrul Național Bosniac din Zenica, Compania Maguy Marin și Atelier 3+1 din Franța, FACE Dance Visual Performing din Germania, Teatrul de Tineret Zagreb, Imperfect Dancers, Organizația Grupa, Teatrul Kosztolányi Dezső din Subotica, Les 3 Plumes, Teatro dei Venti din Modena, Teatrul de Tineret din Ljubljana, Teatrul Szkéné din Budapesta, Ivo Dimchev, precum și Teatrul Basca, Unfold Motion, Civicultura, Asociația Culturală Diogene, Compania independentă Arte-Factum, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. Programul va include și concerte de jazz și rock.

TESZT 2022 se concentrează pe nevoia de a restaura relația teatru-public/ performer-spectator, de a folosi teatrul și funcția sa socială ca motor de reconstrucție a comunităților. După doi ani de pandemie, marcați de restricții și incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiționat, nevoite să se adapteze condițiilor dificile și impredictibilității evoluției sanitare, să experimenteze noi medii tehnologice și de expresie artistică și să-și forțeze limitele flexibilității, relația cu publicul s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat. Ediția 2022 a TESZT-ului este concepută să refacă mecanismele angrenajului ce susține comunitatea de artiști și spectatori, să fie un „boost” al poftei de teatru bun, al nevoii de reîntoarcere a publicului în spațiul de spectacole, o platformă de dezbatere a unor teme actuale, sensibile și greu tangibile.

Selecția festivalului din acest an cuprinde un spectacol care va dura 10 ore, dar și teatru în mișcare, pe străzi, spectacole care propun perspective noi asupra unor opere precum cele ale lui Shakespeare sau Dostoievski, dans contemporan cu mari coregrafi ai lumii, spectacole care implică comunități vulnerabile, teatru care ne inspiră, ne amuză, ne pune pe gânduri, ne reunește cu forța sa regeneratoare și ne dă speranță în comunitate, colaborare, generozitate. O importantă componentă a ediției a XIII-a este extensia TESZT dedicată teatrului independent, spectacole in/outdoor cu acces liber, în care companii timișorene de teatru care au răspuns invitației vor performa alături de importanți artiști și companii din Europa.

Informațiile despre toate spectacolele și programul complet al celui de-al treisprezecelea TESZT vor fi disponibile pe www.teszt.ro după 1 mai 2022, când se vor pune în vânzare și biletele. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, iar la finalul fiecărei seri artiștii vor participa la discuții cu publicul. TESZT se întoarce, pregătiți-vă pentru o porție sănătoasă de teatru!

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.