A 26-a ediție a Festivalului Filmului Francez a tras cortina
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-26-a-editie-a-festivalului-filmului-francez-a-tras-cortina/

Festivalul Filmului Francez a însemnat în acest an, în cifre: 11 oraşe, 12 zile, peste 100 de proiecţii cu 26 de filme franceze şi coproducţii franco-europene.

Un articol de Ionuţ Mareş|14 iunie 2022

În acest an, Festivalul Filmului Francez a însemnat, în cifre: 11 oraşe, 12 zile, peste 100 de proiecţii cu 26 de filme franceze și coproducţii franco-europene, savurate „cu ochii larg deschişi” de peste 5.000 de spectatori, și două premii pentru două tinere regizoare promiţătoare, anunţă organizatorii.

Acesta ar fi rezumatul celei de-a 26-a ediții a celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez din România alături de partenerii săi, între 1 şi 12 iunie.

Proiecţiile au avut loc în săli de cinema sau spaţii culturale, dar și în aer liber, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Producții franceze majore în premieră naţională, precum Les passagers de la nuit/Pasagerii nopţii de Mikhaël Hers, L’événement/Evenimentul de Audrey Diwan sau Viens je t’emmène/Eroul nimănui de Alain Guiraudie au compus secţiunea Panorama.

Debuturile tinerelor talente au încântat sau provocat în secțiunile competitive de scurtmetraj şi lungmetraj, iar noutatea acestei ediţii a fost secţiunea Regard vers l’Europe, o retrospectivă dedicată coproducțiilor franco-europene. Selecţia de filme a fost plasate sub semnul privirii, al diversităţii de viziuni artistice şi al empatiei, prin sloganul „nos yeux grands ouverts”.

În București, la cinema Elvire Popesco și la UnTeatru Open-Air – în puţinele seri când ploaia a permis-o -, peste 2.200 de spectatori au vizionat filmele festivalului, număr care dovedește apetitul publicului de a reveni în faţa marilor ecrane şi de a se bucura de experienţe culturale colective, mai precizează Institutul Francez.

Printre evenimentele speciale ale acestei ediții s-au numărat un cineconcert extraordinar cu filmul Coeur fidèle de Jean Epstein, realizat în urmă cu 100 de ani şi acompaniat muzical la acordeon de artistul francez Virgile Goller, dar şi concertul trupei franceze Labotanique care a adus conceptul de „pop vegetal” în deschiderea festivalului.

Spectatorii bucureşteni au avut ocazia să îi întâlnească şi să-i asculte pe invitaţii festivalului sosiţi din Franţa: Thierry de Peretti, regizorul filmului Enquête sur un scandale d’état şi Saïd Ben Saïd, renumit producător franco-tunisian, care a ținut un masterclass despre coproducţia europeană și a povestit amănunte din culisele filmul Elle de Paul Verhoven.

La Cluj, spectatorii s-au întâlnit cu Cristian Mungiu şi cu Judith State, proaspăt sosiţi de la Cannes, cu ocazia proiecţiei R.M.N. care s-a desfăşurat cu casa închisă.

Cooperarea europeană în materie de cinema înseamnă şi capacitatea de a folosi eficient mecanismele de finanţare existente la nivel comunitar pentru a coproduce filme, motiv pentru care secţiunea Regard vers l’Europe a avut şi o dimensiune dedicată profesioniştilor din domeniul audiovizualului. Timp de două zile, la Institutul Francez din Bucureşti, formatorii Christian Popp și Maud Gari le-au explicat celor 13 tineri producători români participanţi la formare cum să-și folosească toate resursele pentru a obține finanțare prin programul Creative Europe Media.

Laureatele celor două secțiuni competitive dedicate tinerelor talente sunt regizoarele Charline Bourgeois-Tacquet pentru filmul Les amours d’Anaïs, în Competiţia Tinere Talente Lungmetraj, și Lila Pinell pentru filmul Le roi David, în Competiția Tinere Talente Scurtmetraj. Ambele filme au fost alese dintr-o selecţie de cinci titluri. Les Amours d’Anaïs este o comedie despre (dez)amăgirile amoroase ale unei tinere de 30 de ani jucată de Anaïs Demoustier, deopotrivă meditativă şi lejeră, amuzantă şi melancolică.

În secţiunea Lungmetraj, câştigătorul a fost ales prin vot de publicul din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Regizoarea Charline Bourgeois-Tacquet va primi o bursă în valoare de 1.000 de euro acordată de Institutul Francez. Mai mult, un pachet de susţinere din partea TV5 Monde va fi oferit distribuitorului român care va aduce filmul pe ecranele din ţară.

În secţiunea Scurtmetraj, filmul câştigător a fost decis de un juriu format din trei tineri critici de film: Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper. Premiul oferit regizoarei Lila Pinell pentru Le Roi David este un sejur de creaţie la Résidence de Poche/Rezidența de buzunar la Bucureşti a Institutului Francez din România.

Festivalul Filmului Francez a fost organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara

Co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

Prezentat de Orange
Partener: Groupama

Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, Code Noir Style, Munteanu, This is fruit, Europa FM

Parteneri locali București: Unteatru, Creart, Eventbook.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.