A, al, ai, ale… cui?
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-al-ai-ale-cui/

Articolul posesiv genitival (a, al, ale, ai) este des folosit greşit. Forma articolului posesiv depinde de substantivele feminine, neutre sau masculine, la singular sau plural, pe care le determină în funcţie de sensul mesajelor transmise.

Un articol de Cristina Drăgulin|22 iulie 2014

Dacă spunem „o carte a Simonei”, se observă că acordul se face cu substantivul determinat – „carte”, nu cu substantivul la genitiv. Aceasta este prima regulă.

  • copii ai vecinei;
  • băiat al femeii;
  • fete ale domnului.

Există cazuri în care între atributul exprimat printr-un substantiv la genitiv și substantivul determinat se strecoară altă parte de vorbire. De multe ori, această parte de vorbire este un alt substantiv. Astfel, pot apărea confuzii. Cum determinăm substantivul cu care acordăm articolul posesiv genitival?

  • „colecția de timbre a artistului” sau „colecția de timbre ale artistului”?
  • „scările de marmură ale castelului” sau „scările de marmură a castelului”?
  • „partenerii de viață ai vedetelor” sau „partenerii de viață a vedetelor”?
  • „peretele de piatră al clădirii” sau „peretele de piatră a clădirii”?
  • „livezile de caiși ale vecinului” sau „livezile de caiși ai vecinului”?
  • „Muzeul de Literatură al Capitalei” sau „Muzeul de Literatură a Capitalei”?

Ca să verificăm dacă am acordat corect articolul posesiv, putem înlătura partea de vorbire interpusă și vedem dacă se păstrează sensul pe care dorim să-l transmitem, de exemplu „colecția artistului” sau „scările castelului”. Putem, de asemenea, să verificăm care este substantivul determinant pentru semnificația mesajului și îl eliminăm. Când vom face asta, ceea ce rămâne, de multe ori, nu mai are sens, de pildă „de marmură ale castelului”.

Deci, cum e corect?



20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.