A cincea ediţie a Concertului regal: Evenimentul a strâns 70.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-cincea-editie-a-concertului-regal-evenimentul-a-strans-70-000-de-euro/

Cea de-a cincea ediţie a Concertului regal caritabil s-a desfăşurat joi seară, la Ateneul Român din Bucureşti, în prezenţa Principesei Margareta şi a principilor Radu şi Nicolae ai României, suma strânsă în urma evenimentului fiind, potrivit datelor oficiale, de 70.000 de euro. Organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naştere a […]

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2012

Cea de-a cincea ediţie a Concertului regal caritabil s-a desfăşurat joi seară, la Ateneul Român din Bucureşti, în prezenţa Principesei Margareta şi a principilor Radu şi Nicolae ai României, suma strânsă în urma evenimentului fiind, potrivit datelor oficiale, de 70.000 de euro.

Organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naştere a Regelui Mihai I, care, joi, a împlinit 91 de ani, Concertul regal caritabil în beneficiul programului „Tinere Talente” a fost susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi orchestra Stradivarius, dirijată de Gabriel Bebeşelea.

 

Primiţi cu aplauze şi reverenţe de invitaţi şi public, membrii familiei regale şi-au ocupat locurile în loja centrală a Ateneului Român, iar, după intonarea Imnului regal, Principesa Margareta a susţinut un discurs de mulţumire pentru cei care, prin prezenţa lor în sală, au contribuit la strângerea de fonduri pentru acordarea de burse în cadrul programului „Tinere Talente”.

„Prezenţa voastră este dovada că România are încrederea de a continua talentul naţional. Proiectul «Tinere Talente» este susţinut de societate. Teodora, Vlad, Ilinca, Mircea şi ceilalţi 28 de tineri suţinuţi anul acesta reprezintă viitorul României frumoase. Cu ajutorul vostru, vom strânge banii necesari pentru ca, în anul 2013, o nouă generaţie de tineri să aibă asigurat tot ce este necesar să participe la concerte, expoziţii şi cursuri de specializare în România şi în străinătate. Mă bucur să văd că se investeşte cu încredere în elita culturii şi în viitorul ţării. (…) Astăzi, de ziua tatălui meu, Regele Mihai, vă doresc să petreceţi o seară minunată alături de valoroşii muzicieni Alexandru Tomescu, Gabriel Bebeşelea şi Ansamblul Stradivarius!”, a fost discursul Principesei Margareta.

Concertul a strâns, anul acesta, aproximativ 70.000 de euro. Banii sunt suficienţi pentru ca, anul viitor, 35 de tineri talentaţi să fie sprijiniţi cu burse în valoare de 2.000 de euro fiecare.

Juriul pentru selectarea bursierilor din 2012 a fost compus din Ileana Dana Marinescu (artist vizual), Petru Lucaci (pictor), Vladimir Zamfirescu (artist plastic), Iuri Isar (artist plastic, grafică), Virgil Scripcariu (sculptor), Gabriel Croitoru (violonist), Ionel Voineag (tenor), Emil Vişenescu (clarinetist), Miltiade Nenoiu (fagotist), Valentina Băinţan (redactor TVR Cultural) şi Viniciu Moroianu (pianist).

În 2012, de bursele în valoare de 2.000 de euro în cadrul programului „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României au beneficiat 28 de tineri – 14 muzicieni şi 14 artişti plastici. În urma participării lor la diverse concursuri, au câştigat 13 premii I, opt premii II, trei premii III şi patru premii speciale.

O parte dintre lucrările tinerilor bursieri au fost expuse, joi seară, în foaierul Ateneului Român.

Bilanţul acestui an mai cuprinde 47 de expoziţii de grup, care au găzduit lucrările tinerilor artişti plastici, 10 evenimente organizate de fundaţie, parteneri şi sponsori prin care a fost promovată arta tinerilor bursieri, 8 sesiuni de mentorat susţinute de personalităţi ale vieţii artistice, 7 tineri care au urmat cursuri de specializare în străinătate, 9 tineri participanţi la masterclass-uri, 2 proiecte de voluntariat organizate de bursierii de la arte plastice şi de care au beneficiat peste 1.570 de copii.

Programul „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României oferă în fiecare an burse de studiu, mentorat şi promovare pentru tineri muzicieni şi artişti plastici aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare. Beneficiarii burselor au vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani şi studiază la şcolile, liceele şi universităţile de artă din întreaga ţară. Bursele „Tinere Talente” se acordă pe perioada unui an calendaristic. La începutul fiecărui an, fundaţia evaluează candidaturile din punct de vedere social, iar juriile profesioniste alcătuite din artişti şi muzicieni consacraţi , profesori universitari şi oameni de cultură îi selectează pe cei mai buni dintre candidaţi în baza talentului şi potenţialului artistic.

Numărul burselor variază în fiecare an, în funcţie de de fondurile care sunt obţinute prin intermediul Concertului regal caritabil şi din alte donaţii şi sponsorizări.

Fundaţia Principesa Margareta a României a deschis în anul 2008 seria concertelor de caritate. Acestea sunt organizate anual, pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai I.

Alexandru Tomescu, celebrul violonist român care, în 2007, a primit vioara Stradivarius Elder –Voicu, este considerat „îmblânzitor al oricărei forme de muzică”. După o fructuoasă carieră realizată în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli renumite de concerte din Paris, New York şi Tokio, numele lui Alexandru Tomescu şi al viorii Stradivarius au devenit sinonime.

Ansamblul Stradivarius a fost înfiinţat în cadrul Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică, al cărei preşedinte este dirijorul român Christian Badea. Ansamblul este format din muzicieni tineri din România şi Republica Moldova, selecţionaţi în urma unor audiţii desfăşurate în marile centre universitare de profil din Iaşi, Cluj, Sibiu, Bucureşti şi Chişinău.

La doar 25 de ani, Gabriel Bebeşelea este deja recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai generaţiei sale”, potrivit Jurnalului Festivalului „George Enescu”. După câştigarea premiului întâi la concursul de dirijat „Jeunesses Musicales”(2010), reputaţia sa a crescut rapid la nivel naţional. Începând cu stagiunea 2011/ 2012, a fost numit dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi, devenind astfel cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcţie. În acelaşi timp, Gabriel Bebeşelea activează ca dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra, fiind unul dintre fondatorii acestei orchestre în 2006.

Programul muzical al celei de-a cincea ediţii a concertului caritabil a cuprins „Anotimpurile”de Antonio Vivaldi şi „Cele patru anotimpuri”de Astor Pizzola. Fascinaţi de interpretarea lui Alexandru Tomescu şi de acordurile viorii Stradivarius Elder – Voicu, cele peste 800 de persoane prezente în sala Ateneului Român au cerut de două ori revenirea pe scenă a violonistului.

Cea de-a cincea ediţie a Concertului caritabil va fi difuzată la postul TVR 1, în cadrul a două ediţii ale emisiunii „Ora Regelui”, pe 17 noiembrie, respectiv 25 noiembrie.

Sursa: Mediafax

26
/09
/12

Permisul de conducere al Principesei Maria şi evantaiul Reginei Elisabeta se numără printre atracţiile „Licitaţiei România Regală”, care va fi organizată, pe 4 octombrie, de casa de licitaţii Artmark. „Licitaţia România Regală” va avea loc pe 4 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti, şi aduce în atenţia colecţionarilor de artă obiecte rare, piese […]

26
/09
/12

Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, ca din banii obţinuţi la licitaţia pentru licenţe 4G să pregătească finanţarea proiectului care prevede introducerea de anul viitor, a unei reţele gratuite de Internet wireless în toate şcolile şi instituţiile publice. Ponta a arătat, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că România este deja […]

26
/09
/12

Scriitorii Radu Paraschivescu şi Cezar Paul Bădescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al Polirom, au depănat „amintiri” despre Salman Rushdie, marţi seară, la lansarea din Bucureşti a celui mai recent volum al scriitorului, „Joseph Anton. Memorii”. Volumul „Joseph Anton. Memorii” a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducerea din limba […]

26
/09
/12

Guvernul turc va interzice accesul navigatorilor pe Internet din ţară la fragmente din filmul „Inocenţa musulmanilor”, care a provocat proteste masive şi mai mulţi morţi în ţările islamice, a anunţat miercuri Ministerul turc al Comunicaţiilor. „O procedură legală a fost angajată pentru a suprima conţinutul înregistrărilor video la adresele URL (…), din cauza tulburărilor provocate […]

26
/09
/12

La 26 septembrie 1898 s-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic (m. 11 iulie 1937). 1791    – S-a născut pictorul şi graficianul Theodore Gericault (m. 26 ianuarie 1824). 1874    – Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn) 1888    – S-a născut poetul […]

26
/09
/12

Turneul ‘”Duelul viorilor”, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii, informează un comunicat al Radio România. „Iniţial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua […]

25
/09
/12

Actorii promoţiei 1992 de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti – printre care s-au aflat Ilinca Goia, Cristian Iacob, Sorin Cociş şi Silviu Geamănu – şi-au revăzut colegii şi profesorii, marţi, în sala Senatului instituţiei. Întâlnirea emoţionantă a fost prilejuită de sărbătorirea a 20 de ani de la […]

25
/09
/12

„Killing Time”, cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr., a fost selecţionat în competiţia „Free Spirit” a Festivalului de Film de la Varşovia, care se va desfăşura în perioada12-21 octombrie. O comedie „extrem de neagră” despre doi asasini plătiţi, cu viziuni teribil de diferite asupra vieţii şi a morţii, „Killing Time” […]

25
/09
/12

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie. Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont […]

25
/09
/12

Strauss Festival Orchestra Vienna revine, pentru al patrulea an consecutiv, în România, unde va prezenta concertul „Vienna Classic Christmas” în turneu naţional, între 7 şi 21 decembrie.   Măiestria desăvârşită a artiştilor orchestrei, al cărei nume este sinonim, pe plan internaţional, cu interpretarea autentică a muzicii vieneze, dar şi interesul deosebit manifestat de public au […]

25
/09
/12

Opt dintre cele peste 15 premiere pe care Les Films de Cannes a Bucarest le aduce între 19 şi 25 octombrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu sunt titluri aflate în palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes, informează marţi organizatorii. Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 […]

25
/09
/12

Iranul a anunţat, luni, că nu va participa la competiţia pentru premiile Oscar 2013 din cauza „insultei intolerabile” ce a fost adusă musulmanilor de filmul anti-islam produs recent în Statele Unite ale Americii, informează AFP. „Anunţ în mod oficial că, din cauza intolerabilei insulte aduse marelui profet al Islamului, nu vom participa la Oscarurile din […]

25
/09
/12

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) organizează luni, 1 octombrie, în aula Palatului Cantacuzino-Enescu, cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor UNIMIR. Potrivit unui comunicat transmis marţi de Biroul de presă UNIMIR, în cadrul galei le vor fi decernate premii de excelenţă pentru întreaga activitate dirijorilor Ludovic Bacs şi Stelian Olaru, soliştilor de operă şi […]

25
/09
/12

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar. Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a […]

25
/09
/12

La 25 septembrie 1872 a fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.   1599    – S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma)  (m. 1667). 1613    – S-a născut Claude Perrault, medic, arhitect şi teoretician francez, de orientare […]

25
/09
/12

O expoziţie cu titlul „Eseuri cromatice”, semnată de pictoriţa Luminiţa Gliga, va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii octombrie la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, informează instituţia gazdă. Absolventă, în 2002, a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, la clasa prof. Sorin Ilfoveanu, Luminiţa Gliga […]

24
/09
/12

Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată, luni, pe esplanada din municipiul Târgu-Jiu, prima stea fiind dedicată sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Inaugurarea Aleii Celebrităţilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oamenilor de cultură din judeţ, dar şi în prezenţa Soranei Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a colaborat cu sculptorul Constantin Brâncuşi pentru ridicarea Coloanei […]