A doua ediție SoNoRo Conac a debutat la Conacul Manasia
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-doua-editie-sonoro-conac-a-debutat-la-conacul-manasia/

A doua ediţie SoNoRo Conac a debutat la Conacul Manasia cu un concert şi o expoziţie dedicate lui George Löwendal

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Deschiderea celei de-a doua ediții a seriei de concerte SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964).

Concertul a fost precedat de vernisajul unei expoziții de scenografie și pictură, cu lucrări semnate de George Löwendal.

SoNoRo Conac „Am îmbinat pentru prima oară în concertele SoNoRo Conac muzica, pictura și arhitectura și cred că am reușit să creăm un mic « Gesamtkunstwerk ». A fost o satisfacție enormă să punem la cale o serată muzicală de excepție, într-un cadru arhitectonic ireproșabil și în fața unui public atât de entuziast, încântat de a fi de față la renașterea unei veritabile tradiții.”- Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

Programul serii a cuprins piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Josef Suk și, în primă audiție absolută, Diana’s Tango pentru pian solo a compozitorului argentinian contemporan Marcelo Nisinman. Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă) și bursierii SoNoRo Interferențe Ela Bokor (violoncel) și Radu Greluș (clarinet) sunt artiștii care au concertat la Conacul Manasia.

Domeniul și conacul Manasia se află în apropierea Urzicenilor și reprezintă un loc aparte în arhitectura veche a Bărăganului.

Până la jumătatea secolului al XIX-lea, această proprietate a fost reședința principelui Efrem Obrenovici. Din anul 1970 și până în anii colectivizării, Domeniul Manasia a aparținut familiei ministrului bulgar de externe Ion Hagianoff, care a reușit să aducă acestui ansamblu un farmec unic, inconfundabil, păstrat până astăzi.

Fundaţia Löwendal, înființată în anul 2010 de către Ariadna Avram, nepoata artistului George Löwendal, îşi propune să facă larg cunoscută opera artistică a pictorului și scenografului George baron Löwendal, una dintre figurile marcante ale lumii artistice româneşti din perioada interbelică şi postbelică, dar și să încurajeze arta contemporană.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2014.

Dintre clădirile superbe care vor găzdui serile SoNoRo Conac 2014 amintim Castelul Huniazilor, Conacul Hodoni, Biserica Neagră sau Palatul Cuza. Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac vor fi disponibile în curând pe: conac.sonoro.ro

Foto cu SoNoRo Conac – www.lowendal.org

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?