A doua ediție SoNoRo Conac a debutat la Conacul Manasia
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-doua-editie-sonoro-conac-a-debutat-la-conacul-manasia/

A doua ediţie SoNoRo Conac a debutat la Conacul Manasia cu un concert şi o expoziţie dedicate lui George Löwendal

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Deschiderea celei de-a doua ediții a seriei de concerte SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964).

Concertul a fost precedat de vernisajul unei expoziții de scenografie și pictură, cu lucrări semnate de George Löwendal.

SoNoRo Conac „Am îmbinat pentru prima oară în concertele SoNoRo Conac muzica, pictura și arhitectura și cred că am reușit să creăm un mic « Gesamtkunstwerk ». A fost o satisfacție enormă să punem la cale o serată muzicală de excepție, într-un cadru arhitectonic ireproșabil și în fața unui public atât de entuziast, încântat de a fi de față la renașterea unei veritabile tradiții.”- Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

Programul serii a cuprins piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Josef Suk și, în primă audiție absolută, Diana’s Tango pentru pian solo a compozitorului argentinian contemporan Marcelo Nisinman. Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă) și bursierii SoNoRo Interferențe Ela Bokor (violoncel) și Radu Greluș (clarinet) sunt artiștii care au concertat la Conacul Manasia.

Domeniul și conacul Manasia se află în apropierea Urzicenilor și reprezintă un loc aparte în arhitectura veche a Bărăganului.

Până la jumătatea secolului al XIX-lea, această proprietate a fost reședința principelui Efrem Obrenovici. Din anul 1970 și până în anii colectivizării, Domeniul Manasia a aparținut familiei ministrului bulgar de externe Ion Hagianoff, care a reușit să aducă acestui ansamblu un farmec unic, inconfundabil, păstrat până astăzi.

Fundaţia Löwendal, înființată în anul 2010 de către Ariadna Avram, nepoata artistului George Löwendal, îşi propune să facă larg cunoscută opera artistică a pictorului și scenografului George baron Löwendal, una dintre figurile marcante ale lumii artistice româneşti din perioada interbelică şi postbelică, dar și să încurajeze arta contemporană.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2014.

Dintre clădirile superbe care vor găzdui serile SoNoRo Conac 2014 amintim Castelul Huniazilor, Conacul Hodoni, Biserica Neagră sau Palatul Cuza. Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac vor fi disponibile în curând pe: conac.sonoro.ro

Foto cu SoNoRo Conac – www.lowendal.org

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.