„A fi sau a nu fi student UNATC” continuă
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fi-sau-a-nu-fi-student-unatc-continua/

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti continuă acţiunile de sprijin pentru comunităţile defavorizate.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2022

Instituția oferă posibilitatea ca 60 de liceeni să experimenteze viața de student al unei universități vocaționale într-un mod inedit, prin proiectul ajuns la cea de-a doua ediție, „A fi sau a nu fi student la UNATC”. Prin activitățile propuse, profesorii și studenții universității se vor transforma în mentori și tutori pentru grupul de participanți veniți din diferite zone ale țării. Aceștia vor beneficia de consiliere profesională în domeniul artistic și vor experimenta viața unui student la Teatru sau Film, timp de 14 zile.

Anul acesta, invitația a fost lansată elevilor de la liceele de artă și celor care fac parte din trupe de teatru. Astfel, tineri din județele Argeș, Prahova, Buzău, Gorj, Vrancea, Brăila, Galați și Tulcea vor participa în programul Școlii de vară în perioadele 24 iulie – 7 august, respectiv 15 – 29 august. Activitățile sunt gratuite pentru beneficiari, prin finanțarea ME-UMPFE în cadrul schemei de granturi pentru universități – Programe de vară de tip punte (SGCU – PV) derulate în cadrul Proiectul privind Învățământul Secundar – ROSE.

Subproiectul „A fi sau a nu fi student UNATC” se adresează elevilor de liceu și vizează orientarea și consilierea acestora în vederea continuării studiilor universitare și a posibilității de a alege o carieră în domeniul artistic. Pe durata unei Școli de vară, cu ajutorul profesorilor și studenților (licență, master, doctorat), precum și al absolvenților, liceenii se vor familiariza cu oferta educațională a Facultății de Teatru și a Facultății de Film UNATC și vor descoperi în ce constau meseriile din domeniile teatru și artele spectacolului, cinematografie și media. Activitățile cuprind organizarea de ateliere de jocuri artistice educaționale care detectează abilități specifice teatrului și filmului, vizionare de producții de licență și master; organizare de întâlniri cu alumni UNATC și vizite la un teatru, un platou de filmare și principalele puncte de interes cultural din București.

„Școala de vară UNATC destinată adolescenților aduce plus valoare pentru toate părțile implicate: elevii pot da contur visului de a avea o carieră de succes în domeniu, iar studenții au ocazia să devină mentori pentru posibili noi candidați, oferind consultanță participanților pe durata desfășurării evenimentului. În același timp, UNATC îmbunătățește legătura cu învățământul preuniversitar, adăugând încă un exemplu de bune practici la capitolul orientare și consiliere profesională pe profilul vocațional”, a declarat profesoara Bogdana Darie, director de grant.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) este o instituţie publică de învăţământ superior finanţat de stat care oferă programe complexe de studii în domeniile teatrului și filmului, precum și interdisciplinare la nivel de licenţă, masterat și doctorat.   

24
/11
/23

Pe Facebook, pe whatsApp, peste tot aruncăm cuvinte în grabă, le scriem în grabă le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greșite, preluate multe dintre ele din mass-media și propagate cu o viteză uimitoare.

24
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai cunoscut spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă săptămâna viitoare pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului și Orchestrei Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială, Iana Salenko și Marian Walter.

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.