„A Hero”, filmul lui Asghar Farhadi, premiat la Cannes cu Grand Prix, din 25 februarie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-hero-filmul-lui-asghar-farhadi-premiat-la-cannes-cu-grand-prix-din-25-februarie-in-cinema/

„Un erou”/ „A Hero”, noul film al cineastului iranian Asghar Farhadi, o poveste despre onestitate şi onoare, care a cucerit juriul de la Cannes 2021, ajunge în cinematografe din 25 februarie, distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2022

Rahim se află în închisoare din cauza unei datorii neplătite. În timpul unei permisii de două zile, el încearcă să-și convingă creditorul să-și retragă plângerea în schimbul returnării unei părți din această datorie. Ce-ar putea să fie rău în asta? Care ar putea fi consecințele?

Cel mai renumit cineast iranian, Asghar Farhadi, singurul regizor care a fost distins cu două premii Oscar pentru cel mai bun film străin, a creat o poveste complexă despre moralitate și prețul libertății, inspirându-se din câteva povești reale, cu protagoniști ajunși în atenția publicului pentru actele lor de altruism: „Filmul nu a fost inspirat de o anumită poveste, dar am avut în vedere, atunci când am scris scenariul, mai multe știri apărute în presă”.

„Cu Un Erou, Farhadi se întoarce la Iranul natal, prin una dintre cele mai labirintice povești morale cu care există posibilitatea să te întâlnești”, spune Associated Press, în timp ce New Yorker titrează „Farhadi construiește cu răbdare suspansul moral până când abia putem respira”, iar publicața americană The Wrap concluzionează „Filmat cu precizie, scris cu eleganță, desfășurându-se într-un ritm de thriller”.

Asghar Farhadi s-a născut în 1972, în Iran. A realizat primul său scurtmetraj la 13 ani, plus alte cinci înainte de a intra la universitate. În 1998, la terminarea studiilor de teatru și apoi regie la Teheran, avea deja o experiență solidă în realizarea de scurtmetraje și seriale, scrisese scenarii și crease piese radiofonice și emisiuni TV. În 2003, a debutat în lungmetraj cu Dancing in the Dust, iar în 2012 apărea pe lista faimoasei publicații Time a celor mai influenți 100 de oameni ai lumii la 40 de ani. Printre cele mai celebre titluri ale sale se regăsește About Elly, distins cu Ursul de Argint, Nader și Simin, o despărțire/ A Separation, care a câștigat peste 70 de premii, printre care Ursul de Aur la Berlin sau Everybody Knows, cu Penélope Cruz și Javier Bardem, nominalizat la Cannes 2018. A câștigat două premii Oscar pentru Cel mai bun film străin, cu Nader și Simin, o despărțire/ A Separation și Clientul/ The Salesman.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Cinemap, Zile și Nopți, Dinfilme.ro, Films in Frame, Movienews, Spotmedia, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis

Foto: Amir Hossein Shojaei

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.