A început a XVI-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-a-xvi-a-editie-a-festivalului-de-muzica-veche-bucuresti/

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti a început marţi, 16 noiembrie 2021. Vor avea loc şapte concerte, în Bucureşti, Braşov, Cluj, Köln şi Sevilla.

Un articol de Liliana Matei|17 noiembrie 2021

Programul ediției din acest an este inspirat din cele două cunoscute direcții ale muzicii vechi europene, mai ales baroce, italiană și franceză. Concertele se vor desfășura în format hibrid, online și fizic.

Festivalul a început marți, 16 noiembrie, de la ora 19:00, cu Fin’amor, un program cu muzicile de dragoste ale trubadurilor secolelor al XII-lea – al XV-lea, interpretate la instrumente puțin cunoscute astăzi,  susținut de ansamblul „Cantica & Emilio Villalba” – Emilio Villalba, Sara Marina, Ángeles Núñez.

Program:

18 noiembrie 2021 – Harpsichord or not II, o incursiune în lumea transcripțiilor pentru clavecin și voce ale lui J. Ph. Rameau;

20 noiembrie 2021 – La Folia e la Gioia, un concert costruit în jurul uneia dintre cele mai cunoscute teme din toate timpurile – Folia;

21 noiembrie 2021 – Suiter than France, un repertoriu „exquisite”, din „epoca de aur” a muzicii franceze pentru clavecin;

23 noiembrie 2021 – The meantone, o prezentare concertistică a sistemului mezotonic de acordaj, susținută în Biserica Neagră – Brașov, pe orga istorică de la Rupea;

Ultimele două concerte, Les caractères (25 noiembrie, un repertoriu despre incitanta lume „a caracterelor” construită de compozitorii Barocului muzical francez) și Sempre Vivaldi, (27 noiembrie, concert de gală, spumos ca un jos de artificii) se vor desfășura cu prezența publicului și vor avea loc în Sufrageria Regală  a Muzeului Național de Artă al României.

„Am ales acest subtitlu, IF, și pentru că erau multe necunoscute atunci când schițam ediția din 2021. Ne bucurăm că „if” a devenit „sure” și că festivalul are loc, în ciuda restricțiilor. Programul este o pledoarie pentru „Descoperă noutatea muzicii vechi!” – crezul festivalului nostru. Este minunat să vedem cum publicul este din ce în ce mai numeros și mai interesat, de la un an la altul”, a declarat directorul festivalului, Laurențiu Constantin.

Cele șapte concerte vor avea pe afișe numele unor compozitori precum Antonio Vivaldi, Antonio Falconieri, Giovanni Battista Bononcini, Jean Philippe Rameau, Louis Couperin, Louis Marchand.

„Vom poposi apoi, în timpul festivalului, în Franța lui Jean Philippe Rameau, Francois Couperin și Louis Marchand, cu trei programe de muzică franceză. După atâtea ornamente și cadențe, care mai de care mai sofisticate, ne vom delecta auzul cu sonoritățile „stranii” – pentru urechile noastre – ale acordajului mezotonic și ale unui fascinant instrument muzical istoric. Vom explora și atât de bine cunoscuta temă a Foliei iar, către final, vom ajunge în „galeria caracterelor” din Franța secolului XVIII și apoi în Italia lui Antonio Vivaldi”, a declarat clavecinista Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Printre artiștii invitați se numără ansamblul „Cantica & Emilio Villalba”, ansamblul de muzică veche „Sempre”, ansamblul „Fonte di Gioia”, Ketil Haugsand (Germania) – solo clavecin, Steffen Schlandt (Brașov, Biserica Neagră) – orgă mezotonică, Csibi Dávid – vioară barocă, István Csata – viola da gamba, Rafael Butaru (vioară barocă), Mircea Ionescu (vioară barocă), Cristina Vasilache – soprană, Raluca Enea – clavecin.

„Acum 16 ani, când am început festivalul, multă lume credea că muzica veche înseamnă muzica anilor 70-80. Confundau cu „oldies, but goldies”. Suntem mândri că am pus o cărămidă în crearea, în România, a unui public cultivat care ascultă muzica veche”, a declarat Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Festivalul de Muzică Veche București este primul de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București”, conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015”, studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului.

Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei. În 2015, acesta a devenit membru, la vremea aceea singurul din Europa de Est, al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Concertele pot fi urmărite online aici:

https://www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti/events

https://www.youtube.com/channel/UC6GoBMcXRrMc8BH5GjB6cig

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva și de agenția Medieval Praxis. Partenerii festivalului sunt: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului București și ARCUB, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Liszt București, Biserica Neagră (Brașov), Fundația Calea Victoriei, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.