A început Cannes 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-cannes-2019/

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început aseară cu proiecţia lungmetrajului „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch, selectat în competiţie. Juriul este prezidat de Alejandro González Iñárritu, primul mexican preşedinte al juriului din istoria Festivalului de la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2019

Printre vedetele din juriu se numără actriţa americană Elle Fanning şi cineaştii grec Yórgos Lánthimos şi francez Robin Campillo. Acestora li s-au alăturat creatorul de benzi desenate şi regizorul francez Enki Bilal (Bug), scenarista şi regizoarea americană Kelly Reichardt, regizoarea italiană Alice Rohrwacher, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa şi regizoarea Maïmouna NDiaye, din Burkina Faso.

Regizorul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, preşedintele juriului competiţiei, a vorbit, într-o conferinţă de presă dedicată debutului ediţiei de anul acesta a celui mai important festival de film din lume, despre Donald Trump şi zidul pe care preşedintele american susţine că îl va construi la graniţa cu Mexicul, şi despre sălile de cinema pe care le-a apărat în faţa giganţilor de streaming.

„Nu sunt un politician. Ca artist, pot exprima prin munca mea şi cu inima deschisă ceea ce cred că este sincer. Cred că problema cu ce se întâmplă acum este ignoranţa. Oamenii nu ştiu, astfel că sunt uşor de manipulat”, a spus Iñárritu.

Cineastul, premiat de patru ori cu Oscar, cel mai recent pentru „The Revenant” (2015), a mărturisit că a încercat să exprime experienţa imigranţilor în filmul lui „Carne y Arena”, VR, care a avut premiera la Cannes în urmă cu doi ani.

„Ştim cum se încheie această poveste, dacă păstrăm experienţa”, a făcut el referire la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. „Credem că evoluăm tehnologic şi în social media. Pare că fiecare mesaj de pe Twitter este o cărămidă în izolare şi în crearea de ameninţări şi paranoia”.

„The Dead Don’t Die” a deschis Cannes 2019

Festivalul a fost deschis oficial cu proiecția lungmetrajului cu zombi “The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch. Actori precum Bill Murray, Chloé Sévigny, Adam Driver, Tilda Swinton şi Selena Gomez au fost prezenţi pe covorul roşu la proiecţia filmului care a deschis festivalul de pe Croazetă.

 

În competiţia de anul acesta au fost selectate 21 de lungmetraje: „The Dead Don’t Die”, de Jim Jarmusch, „Dolor y Gloria”, de Pedro Almodóvar, „Il traditore”, de Marco Bellochio, „The Wild Goose Lake”, de Diao Yinan, „Parasite”, de Bong Joon Ho, „Le Jeune Ahmed”, de Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne, „Roubaix, une lumiére!”, de Arnaud Desplechin, „Atlantique”, de Mati Diop, „Matthias et Maxime”, de Xavier Dolan, „Little Joe”, de Jessica Hausner, „Sorry We Missed You”, de Ken Loach, „Les misérables”, de Ladj Lee, „A Hidden Life”, de Terrence Malick, „Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles, „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, „Frankie”, de Ira Sachs, „Portrait de la Jeune Fille en Feu”, de Céline Sciamma, „It Must be Heaven”, de Elia Suleiman, „Sybil”, de Justine Triet, „Once Upon a Time in Hollywood”, de Quentin Tarantino şi „Mektoub, My Love: Intermezzo”, de Abdellatif Kechiche.

Actorul Alain Delon va fi recompensat cu Palme d’Or onorific.

România, pe lângă prezenţa în competiţie, mai este reprezentată în Semaine de la Critique de scurtmetrajul „Ultimul drum spre mare” al lui Adi Voicu.

În plus, regizorul şi producătorul Cătălin Mitulescu face parte din juriul de scurtmetraje şi al secţiunii Cinéfondation.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 – 25 mai.

Lungmetrajul „The Specials/ Hors Normes”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano, cu Vincent Cassel şi Reda Kateb în distribuţie, va fi proiectat în închiderea ediţiei de anul acesta.

În afara competiţiei, spectacolul va fi asigurat de prezenţa pe covorul roşu a unei legende a fotbalului, Diego Maradona, cu ocazia prezentării unui documentar care îi este dedicat, dar şi de cântăreţul Elton John, care va fi prezent pe Croazetă la proiecţia filmului său biografic „Rocketman”.

În finalul festivalului, un alt star hollywoodian, Sylvester Stallone, va prezenta într-o proiecţie specială imagini din filmul „Rambo 5”.

Séléna Gomez, Tilda Swinton

Elle Fanning

Romee Strijd

Julianne Moore

Izabel Goulart

 

Charlotte Gainsbourg & Javier Bardem

Charlotte Gainsbourg & Javier Bardem

Foto: Alejandro Gonzalez Iñárritu – facebook

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

17
/03
/15

Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

17
/03
/15

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, cu o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. Cea de-a patra ediție a festivalului va pune în discuție un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia și Ucraina, într-un program special.

17
/03
/15

Un prieten mai tânăr, cinefil de pripas, cataloghează filmele în trei feluri: 1. E bun, merită descărcat de pe net.; 2. Nu merită nici să fie furat.; 3. Arta se plătește, merg la cinematograf! Într-o discuție particulară devenită parțial publică grație scrisului am încercat să-l conving că ”Aferim!” merită fiecare leu pe care îl va scoate din buzunar!