A început cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-cea-de-a-xxv-a-editie-a-festivalului-international-de-teatru-de-la-sibiu/

Timp de 10 zile, Sibiul se transformă în cea mai mare scenă pentru artele spectacolului din Europa. Teatru, dans şi circ contempran, expoziţii, conferinţe şi seminarii, teatru itinerant, concerte şi alte spectacole de stradă, împreună cu Bursa de Spectacole, fac parte din oferta complexă a ediţiei 2018.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Micro-Folie SIBIU Hotspot Cultural BRD, expoziție aflată la Casa Artelor din Sibiu, este o călătorie virtuală printre 500 de opere de artă și reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii Francez și coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 dintre cele mai mari muzee din Franța: Luvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon.

Aducând laolaltă peste 500 de opere de artă, acest muzeu unic este o călătorie digitală dedicată atât tinerilor, cât și vârstnicilor, ducându-ne din Antichitate până la explorarea spațială. În strânsă legătură cu muzeul digital, punem la dispoziția publicului un colț al realității virtuale și un altul al proiectelor de bricolaj, deschise tuturor celor care vor să își dezvolte creativitatea. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 8 iunie, la ora 16:00.

Tot pe data de 8 iunie, la ora 19:30, expoziția „Focus FITS 25” – formată din lucrările fotografilor oficiali ai festivalului – va avea vernisajul în prezența autorilor: Paul Băilă, Adrian Bulboacă, Dragoș Dumitru, Sebastian Marcovici, Mihaela Marin și Maria Ștefănescu.Festivalul Internațional de Teatru

Artistul Dan Perjovschi și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu celebrează Centenarul României moderne și sfertul de secol FITS, printr-o instalație artistică cu magneți. Instalația va fi amplasată pe tavanul peronului Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, și e formată din magneții aduși din  călătoriile celor care au răspuns apelului TNRS de a trimite gândul bun și magnetic din vacanță. Artistul va începe lucrul la „Cerul de magneți” pe data de 9 iunie, la ora 12:00, iar vernisajul instalației se va întâmpla tot sâmbătă, 9 iunie, la ora 15:30.

Primele zile de FITS 2018 aduc bucurie și pe străzile orașului, iar pe 8 și 9 iunie toți cei ce se vor afla în Piața Mare, Parcul Cetății sau Parcul Astra vor avea ocazia să-i urmărească pe cei de la Compagnie Carabosse și spectacolul lor de excepție, „Pasiunea focului”.

Piața Habermann, un nou spațiu de joc inaugurat odată cu această ediție, a programat spectacole inedite, pline de voie bună. Anul acesta, programul outdoor al festivalului este posibil datorită Băncii Transilvania.

Și spectacolele de interior sunt de mare excepție în acest început de festival. „American Dance Show/FLEXN”, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate) – spectacol de dans în regia lui Peter Sellars, care va primi o stea Aleea Celebrităților și „O sticlă verde”, la Teatrul Național Radu Stanca – o producție a Tokyo Metropolitan Theatre, în regia lui Hideki Noda.

Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), pe toată perioada festivalului, între 09:00 – 20:00, iar biroul Info Desk de află în același loc, cu același program de funcționare.

Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro.

Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Foto: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – sibfest.ro

28
/06
/15

Ascunși în spatele unor inițiale, doi bărbați, emigrantul politic AA și migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranții”, piesa lui Sławomir Mrożekde la a cărui naștere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reușit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeți absolvenți – doi actori, Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu, și un scenograf, Vladimir Turturică.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

25
/06
/15

Cel de-al treilea volum al romanului ”Orbitor” de Mircea Cărtărescu a apărut în Olanda, la Editura De Bezige Bij din Amsterdam, în traducerea lui Jan Willem Bos. După germană, franceză, bulgară, suedeză şi norvegiană, neerlandeză este cea de-a şasea limbă străină în care trilogia ”Orbitor” (peste 1500 de pagini) va fi citită integral.

25
/06
/15

Până pe data de 15 august, comedianții din România pot să se înscrie la cea de a treia ediție a concursului de stand-up comedy, direct pe site-ul festivalului. Aflat la cea de-a treia ediție, STAND UP FEST îi invită pe comedianții români la cel mai mare duel al glumelor.

25
/06
/15

10 zile, peste 2500 de artişti şi invitaţi speciali din peste 50 de ţări, 300 de evenimente desfăşurate în mai mult de 60 de spaţii, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol, 150 de premiere, peste 600.000 de vizitatori – pe scurt Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Sâmbătă, 27 iunie, de la ora 21.10, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD sunt invitaţi să urmărească Gala Celebrităţilor, spectacol ce a avut loc la Sala Thalia din Sibiu şi a marcat întregul parcurs al festivalului.

25
/06
/15

Teatrul Ion Creangă readuce în actualitate „Cartierul poveștilor”, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani. Concept inedit „Cartierul poveștilor” a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, iar acum revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015 într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.