A început Cinepolitica!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-cinepolitica/

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din Bucureşti, în prezenţa a sute de invitaţi şi spectatori. Gala a fost urmată de proiecţia peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eşuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2015

Competiția Cinepolitica a început în forță în această seară, la Cinema Studio, de la ora 18.30, cu  NN/ Morți fără nume, de Héctor Galvez – o poveste impresionantă despre tentativele eșuate ale familiilor din Peru de a-și găsi morții dispăruți în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90. De la ora 20.30, a rulat pelicula Pionieri eroi/Pioneer Heroes, de Natalia Kudriashova, un film despre o generaţie pierdută – pionierii din ultima perioadă a erei sovietice.

Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

Tot luni, de la ora 17.00, la Cinema Elvira Popescu, ONG-ul „Pământeni” a lansat campania de strângere de fonduri pentru răniți „Pământeni pentru Ucraina”.

Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deținut ilegal pe teritoriul Rusiei, Nadia noastră, precum și dezbateri, la care vor participa invitați de marcă.

Scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marți, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire CinepoliticaPopesco, cu al treilea episod al conferinței sale de succes despre propagandă și manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere. Intrarea este liberă.

Marți, cursa pentru trofeele Cinepolitica va continua de la 18.30, cu In the Crosswind/ În bătaia vântului, de Martti Helde, un film alb-negru care urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei ei, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1941.

The Guide/Ghidul, în regia lui Oles Sanin, un alt film din competiția Cinepolitica,  propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, va rula la Cinema Studio, de la 20.30. Plasat în 1930, în timpul campaniei de înfometare și de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui băiețel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul.

Tot marți, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski.

Foto: Cinepolitica – cinepolitica.ro, Mihai Sebestien

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg.