A început ediția aniversară Astra Film Festival 2018 
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-editia-aniversara-astra-film-festival-2018/

A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu s-a deschis oficial, la Sala Thalia, cu filmul Transalpina – Drumul Regilor al regizorului Dumitru Budrala, director-fondator al Festivalului. Înaintea proiecţiei, invitaţi de marcă au subliniat importanţa momentului şi au punctat cele mai importante etape din dezvoltarea Festivalului. Gala de deschidere s-a încheiat cu un concert al nominalizaţilor la Grammy, The Tiger Lilies.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2018

Astra Film Festival a inaugurat ediția din 2018 cu premiera oficială a celui mai recent film al regizorului Dumitru Budrala, Transalpina – Drumul Regilor, în Sala Thalia și Sala Aula Magna.

Gala de deschidere a avut loc în Sala Thalia, în prezența invitaților speciali români și străini sosiți la Sibiu, a membrilor juriului, precum și a unei audiențe care a umplut sala. Proiecția a fost precedată de marcarea momentului aniversar Astra Film Festival 25.

Cred cu tărie că lucrurile importante se petrec în taină și mai puțin în lumina reflectoarelor”, a mărturisit pe scenă Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, în cuvântul său de deschidere. „La 25 de ani de la începuturi, încă mă mir uneori de ceea ce s-a realizat în urma muncii pe care am depus-o împreună cu colegii mei atâția ani. Bilanțul este greu de făcut, mai ales fiindcă se face prin cuvinte și cifre seci, în timp ce multe lucruri de suflet rămân nespuse. Mă uit în urmă și văd 25 de ani de tinerețe fără bătrânețe, 25 de ani de filme despre realități profunde, despre lume și viață – filme care ne-au îmbogățit viața și ne-au schimbat și pe noi. Dupa 25 de ani de cinema documentar, cinematografia  realității arată bine în România. Tot mai mulți tineri, dar și regizori consacrați, încearcă să comunice prin acest limbaj, să spună poveștile din lumea care ne înconjoară, folosindu-se de modelul filmelor care au rulat pe ecranele Astra Film Festival.”

Într-un an de dublă aniversare, Centenar și 25 de ani de Festival, putem spune că atât România cât și Astra Film Festival au trecut prin etape, încercări și greutăți de tot felul, dar au ajuns la un nivel de la care nu mai este cale de întors. Din punctul nostru de vedere, am demonstrat că la Sibiu nu există politică, ci autorități competente și instituții profesioniste, care creează, susțin și dezvoltă evenimente de amploarea și profunzimea Festivalului Internațional Astra Film,” a declarat Ciprian Ștefan, director general al CNM Astra, principal partener al AFF.

Prezent la Gala de deschidere, Jan Achtereekte, co-fondator și președinte al Fundației NetSib, organizație care continuă colaborarea dintre Sibiu și orașul Deventer din Olanda începută încă din anii 1990, a subliniat și el valoarea aniversară a ediției: “Suntem mândri să ne aflăm aici. Colaborarea noastră cu Astra Film Festival a fost un rollercoaster emoțional. Am realizat enorm împreună, ne-am inspirat continuu unii pe ceilalți. Dar cel mai important lucru a fost legătura sufletească stabilită. Astra Film este cu mult mai mult decât un Festival, este un spațiu care aduce oamenii împreună spre a se cunoaște mai bine, este locul unde se deschid mereu noi orizonturi.  Fundația Deventer-Roemenie, cum s-a numit organizația până în 2006, a sprijinit Astra Film Festival încă din 1998, fiind unul dintre primii susținători ai Festivalului, atât pe plan național cât și internațional.

Prezentă pentru prima dată la Astra Film Festival, Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, a felicitat AFF la aniversarea a 25 de ani. “Sunt fericită să fac parte din juriul Astra Film Festival 2018, care a aliniat un program impresionant. M-am simțit bine din prima clipă și îmi pot imagina ușor ospitalitatea cu care v-ați întâmpinat invitații și publicul de-a lungul anilor. Dar cel mai impresionant este modul în care atrageți, an de an, zeci de mii de copii la Astra Film, să urmăreasca documentare și să deprindă tainele realizării filmelor de non-ficțiune. Este vital pentru menținerea unui dialog deschis, pentru construirea unor punți între puncte de vedere – politice și sociale – opuse.”

 

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat aici.

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, în rețeaua librăriilor Humanitas din întreaga țară, precum și la casieriile AFF.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei  basupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Foto: Astra Film Festival 2018 – Alex Damian

07
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

07
/07
/15

Filmul Muntele Magic semnat de Anca Damian va avea prima proiecție în cadrul Selecției Oficiale de anul acesta de la Karlovy Vary astăzi, de la ora 17:00 (Grand Hall). Alături de Muntele Magic, România este reprezentată anul acesta și de filmele Box semnat de Florin Șerban, în competiție și Lumea e a mea al lui Nicolae Constantin Tănase, în cadrul East is West.

06
/07
/15

Mâine, 7 iulie, “Box”, lungmetrajul lui Florin Şerban (Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint, la Berlin, în 2010, pentru "Eu când vreau să fluier, fluier"), va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

06
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

06
/07
/15

Pe 1 iulie, cele 12 filme KineDok – un proiect One World Romania – au pornit la drum prin țară. La primele proiecții de la Elvira Popescu (București) și de la Ambasada (Timișoara), KineDok l-a avut alături pe Ignácz József, protagonistul filmului „Turneul de la Besence”, primarul care și-a convins concetățenii să joace tenis, să cultive pepeni și să se mobilizeze pentru o viață mai bună.

05
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

04
/07
/15

La 78 de ani, Jack Nicholson este unul dintre cei mai cunoscuți actori contemporani și cel mai nominalizat din istoria Oscarurilor. În tinerețe, i se spunea „Sălbaticul”. „M-am culcat cu toate femeile, am încercat toate drogurile, am băut toate băuturile posibile”, declara într-un interviu.

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.