A început ediția aniversară Astra Film Festival 2018 
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-editia-aniversara-astra-film-festival-2018/

A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu s-a deschis oficial, la Sala Thalia, cu filmul Transalpina – Drumul Regilor al regizorului Dumitru Budrala, director-fondator al Festivalului. Înaintea proiecţiei, invitaţi de marcă au subliniat importanţa momentului şi au punctat cele mai importante etape din dezvoltarea Festivalului. Gala de deschidere s-a încheiat cu un concert al nominalizaţilor la Grammy, The Tiger Lilies.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2018

Astra Film Festival a inaugurat ediția din 2018 cu premiera oficială a celui mai recent film al regizorului Dumitru Budrala, Transalpina – Drumul Regilor, în Sala Thalia și Sala Aula Magna.

Gala de deschidere a avut loc în Sala Thalia, în prezența invitaților speciali români și străini sosiți la Sibiu, a membrilor juriului, precum și a unei audiențe care a umplut sala. Proiecția a fost precedată de marcarea momentului aniversar Astra Film Festival 25.

Cred cu tărie că lucrurile importante se petrec în taină și mai puțin în lumina reflectoarelor”, a mărturisit pe scenă Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival, în cuvântul său de deschidere. „La 25 de ani de la începuturi, încă mă mir uneori de ceea ce s-a realizat în urma muncii pe care am depus-o împreună cu colegii mei atâția ani. Bilanțul este greu de făcut, mai ales fiindcă se face prin cuvinte și cifre seci, în timp ce multe lucruri de suflet rămân nespuse. Mă uit în urmă și văd 25 de ani de tinerețe fără bătrânețe, 25 de ani de filme despre realități profunde, despre lume și viață – filme care ne-au îmbogățit viața și ne-au schimbat și pe noi. Dupa 25 de ani de cinema documentar, cinematografia  realității arată bine în România. Tot mai mulți tineri, dar și regizori consacrați, încearcă să comunice prin acest limbaj, să spună poveștile din lumea care ne înconjoară, folosindu-se de modelul filmelor care au rulat pe ecranele Astra Film Festival.”

Într-un an de dublă aniversare, Centenar și 25 de ani de Festival, putem spune că atât România cât și Astra Film Festival au trecut prin etape, încercări și greutăți de tot felul, dar au ajuns la un nivel de la care nu mai este cale de întors. Din punctul nostru de vedere, am demonstrat că la Sibiu nu există politică, ci autorități competente și instituții profesioniste, care creează, susțin și dezvoltă evenimente de amploarea și profunzimea Festivalului Internațional Astra Film,” a declarat Ciprian Ștefan, director general al CNM Astra, principal partener al AFF.

Prezent la Gala de deschidere, Jan Achtereekte, co-fondator și președinte al Fundației NetSib, organizație care continuă colaborarea dintre Sibiu și orașul Deventer din Olanda începută încă din anii 1990, a subliniat și el valoarea aniversară a ediției: “Suntem mândri să ne aflăm aici. Colaborarea noastră cu Astra Film Festival a fost un rollercoaster emoțional. Am realizat enorm împreună, ne-am inspirat continuu unii pe ceilalți. Dar cel mai important lucru a fost legătura sufletească stabilită. Astra Film este cu mult mai mult decât un Festival, este un spațiu care aduce oamenii împreună spre a se cunoaște mai bine, este locul unde se deschid mereu noi orizonturi.  Fundația Deventer-Roemenie, cum s-a numit organizația până în 2006, a sprijinit Astra Film Festival încă din 1998, fiind unul dintre primii susținători ai Festivalului, atât pe plan național cât și internațional.

Prezentă pentru prima dată la Astra Film Festival, Ally Derks, fondator și director timp de 30 de ani al Festivalului Internațional de Film Documentar Amsterdam (IDFA), primul festival internațional dedicat genului, a felicitat AFF la aniversarea a 25 de ani. “Sunt fericită să fac parte din juriul Astra Film Festival 2018, care a aliniat un program impresionant. M-am simțit bine din prima clipă și îmi pot imagina ușor ospitalitatea cu care v-ați întâmpinat invitații și publicul de-a lungul anilor. Dar cel mai impresionant este modul în care atrageți, an de an, zeci de mii de copii la Astra Film, să urmăreasca documentare și să deprindă tainele realizării filmelor de non-ficțiune. Este vital pentru menținerea unui dialog deschis, pentru construirea unor punți între puncte de vedere – politice și sociale – opuse.”

 

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat aici.

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, în rețeaua librăriilor Humanitas din întreaga țară, precum și la casieriile AFF.

Festivalul Internațional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est și a avut timp de 25 de ani o contribuție semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei  basupra artei filmului de non-ficțiune, sprijinind dezvoltarea genului și deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Foto: Astra Film Festival 2018 – Alex Damian

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.