A început Festivalul de Film de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-de-film-de-la-sarajevo/

La cea de-a 21-a ediţie Festivalului de Film de la Sarajevo, care a debutat aseară, vor fi prezente şi opt producţii din România. Festivalul pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est. Regizorul român Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje.

Un articol de Petre Ivan|15 august 2015

În cadrul Festivalului, CineLink Work in Progress se va desfășura, în acest an, în zilele de 19 și 20 august, şi va cuprinde următoarele proiecte româneşti: Fixeur (r. Adrian Sitaru) şi Dublu (r. Catrinel Dănăiaţă). Ediţia din acest an este coordonată de producătorul român Alex Trăilă.

De asemenea, filmul documentar Cinema, mon amour în regia lui Alexandru Belc a fost selectat printre cele cinci proiecte finaliste în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique. Talents Sarajevo se desfășoară în perioada 15-20 august, fiind o platformă regională importantă de întâlnire și pregătire pentru cei 70 de artiști aspiranți din lumea filmului. Iniţiat în anul 2007 în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul reuneşte participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud.

Din România au fost selectaţi următorii participanţi: Iulia Ciochină, Sorin Dobrin (actori), Anda-Luana Puşcaş, Raul Sebastian Mihăilescu (regizori), Raluca Mănescu (producător), Ana-Maria Gheorghe, Ionuţ-Răzvan Barbu, Răzvan Mihai Badea (scenografi), Andra Petrescu (critic de film), Anna-Maria Drăghici şi Simona Susnea (cineaşti). În categoria Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul SOL (Messenger) în regia Andei-Luana Puşcaş.

Sarajevo Film Festival prezintă următoarele filme româneşti:

Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau, 2014), selectat în competiţia de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City

Aferim! (r. Radu Jude, 2015), lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 16 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional

Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015) lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 17 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional. Filmul a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Comoara (r. Corneliu Porumboiu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 17 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 21 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City

Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 17 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City

Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2014), difuzat în premieră internațională în cadrul competiției de lungmetraje și proiectat în data de 21 august, ora 9:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema

Ramona (r. Andrei Creţulescu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte a programului Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City

O faptă bună (r. Andrei Gruzsniczki, 2015), difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte a programului Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City

Detalii despre festival şi programul proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina Festivalului de Film de la Sarajevo, aici.

Foto: Festivalul de Film de la Sarajevo  – sff.ba

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.