A început Festivalul de Film de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-de-film-de-la-sarajevo/

La cea de-a 21-a ediţie Festivalului de Film de la Sarajevo, care a debutat aseară, vor fi prezente şi opt producţii din România. Festivalul pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est. Regizorul român Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje.

Un articol de Petre Ivan|15 August 2015

În cadrul Festivalului, CineLink Work in Progress se va desfășura, în acest an, în zilele de 19 și 20 august, şi va cuprinde următoarele proiecte româneşti: Fixeur (r. Adrian Sitaru) şi Dublu (r. Catrinel Dănăiaţă). Ediţia din acest an este coordonată de producătorul român Alex Trăilă.

De asemenea, filmul documentar Cinema, mon amour în regia lui Alexandru Belc a fost selectat printre cele cinci proiecte finaliste în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique. Talents Sarajevo se desfășoară în perioada 15-20 august, fiind o platformă regională importantă de întâlnire și pregătire pentru cei 70 de artiști aspiranți din lumea filmului. Iniţiat în anul 2007 în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul reuneşte participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud.

Din România au fost selectaţi următorii participanţi: Iulia Ciochină, Sorin Dobrin (actori), Anda-Luana Puşcaş, Raul Sebastian Mihăilescu (regizori), Raluca Mănescu (producător), Ana-Maria Gheorghe, Ionuţ-Răzvan Barbu, Răzvan Mihai Badea (scenografi), Andra Petrescu (critic de film), Anna-Maria Drăghici şi Simona Susnea (cineaşti). În categoria Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul SOL (Messenger) în regia Andei-Luana Puşcaş.

Sarajevo Film Festival prezintă următoarele filme româneşti:

Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau, 2014), selectat în competiţia de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City

Aferim! (r. Radu Jude, 2015), lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 16 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional

Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015) lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 17 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional. Filmul a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Comoara (r. Corneliu Porumboiu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 17 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 21 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City

Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 17 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City

Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2014), difuzat în premieră internațională în cadrul competiției de lungmetraje și proiectat în data de 21 august, ora 9:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema

Ramona (r. Andrei Creţulescu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte a programului Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City

O faptă bună (r. Andrei Gruzsniczki, 2015), difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte a programului Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City

Detalii despre festival şi programul proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina Festivalului de Film de la Sarajevo, aici.

Foto: Festivalul de Film de la Sarajevo  – sff.ba

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

Page 1 of 25012345...102030...Last »