A început Festivalul Filmului Evreiesc București
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-filmului-evreiesc-bucuresti/

Aflat la a şasea ediţie, Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti începe azi, 11 iunie, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, Sala Horia Bernea, şi la Cinemateca Eforie. Ediţia de anul acesta cuprinde peste 30 de filme documentare şi de ficţiune, lungmetraje şi scurtmetraje, majoritatea în premieră în România.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2016

Programul proiecțiilor este disponibil la www.bjff.ro.

În cadrul Galei de deschidere va fi proiectat filmul Anomalisa (SUA, 2015) – prima animație din istorie care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția. Scris și regizat de Charlie Kaufman și Duke Johnson, cu vocile actorilor David Thewlis, Jennifer Jason Leigh și Tom Noonan, filmul a fost nominalizat, anul acesta, la Premiile Oscar și la Globurile de Aur.
Accesul la Gala de deschidere a Festivalului Filmului Evreiesc București se va face pe bază de invitație.

Festivalul include, și anul acesta, două secțiuni competitive: una de documentare și alta de ficțiune. Competiția de filme de ficțiune cuprinde cinci titluri: How to Win Enemies (Argentina, 2015, r: Gabriel Lichtmann), Song of Songs (Ucraina, 2015, r: Eva Neymann), Time to Say Goodbye (Germania, 2015, r: Vivianne Andereggen), Are You Joking (SUA, 2014, r: Jake Wilson) și She’s Funny That Way (Germania – SUA, 2014, r: Peter Bogdanovich).

Competiția de documentare propune șase filme din patru țări: Shifting Sands (Israel, 2016, r: Ido Glass) – în premieră mondială în circuitul festivalurilor internaționale -, I Don’t Belong Anywhere: the Cinema of Chantal Akerman (Belgia, 2014, r: Marianne Lambert), It Takes a School (Israel, 2016, r: Tami Gross, Maya Rothschild), Orphans of the Revolution (Israel, 2015, r: Igal Bursztyn), The Venice Ghetto: 500 Years of Life (Italia-Franța, 2015, Emanuela Giordano) și Zemene (SUA, 2014, r: Melissa R. Donovan).

În afara competiției, programul este grupat în mai multe secțiuni:
– Golden, o secțiune nouă în cadrul festivalului, cuprinde două filme multipremiate: Son of Saul (2015), lungmetrajul de debut al regizorului László Nemes, distins în 2016 cu premiul pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar ale Academiei Americane de Film, Globurile de Aur și Premiile César. Pe lângă acestea, filmul a primit alte 40 de premii și 38 de nominalizări. Cel de-al doilea film prezentat în cadrul Golden este controversatul documentar The Gatekeepers (2012), în regia lui Dror Moreh, propunerea Israelului pentru Premiile Oscar din 2013, film care a iscat reacții pe mapamond.

– Secțiunea Portret de Regizor: Savi Gabizon cuprinde trei producții ale apreciatului regizor israelian. Shuroo (1990), primul lungmetraj din filmografia acestuia, este o comedie în care personajul principal dă lovitura lansând o carte de dezvoltare personală, dar trebuie să aibă grijă ca nimeni să nu afle de trecutul său îndoielnic. Tragi-comedia Lovesick on Nana Street (1995) îl aduce în prim-plan pe Victor, un tânăr care se îndrăgostește de o frumoasă actriță și ajunge să-și piardă mințile, iar răsturnările de situație se țin lanț. Nina’s Tragedies (2003), povestea unui adolescent îndrăgostit de propria mătușă, deține recordul în istoria Premiilor Ophir, supranumite “Premiile Oscar israeliene”. Filmul a obținut 11 statuete Ophir și este, de asemenea, prima producție de lungmetraj israeliană proiectată la renumitul festival de film Sundance.

– Best of BJFF readuce în fața publicului bucureștean două dintre cele mai apreciate producții din prima ediție a festivalului – Gainsbourg: a Heroic Life (r: Joann Sfar), o reprezentare originală a vieții celebrului cântăreț și scriitor de origine mozaică Serge Gainsbourg, și A Room and a Half (r: Andrey Khrzhanovsky), o producție în care secvențele jucate alternează cu cele animate și cu imaginile de documentar, recompunând într-zun film de ficţiune o serie de evenimente din biografia poetului Joseph Brodsky, laureat cu Premiul Nobel în 1987.

– Cineaşti evrei de renume mondial – Retrospectiva: Sidney Lumet include trei dintre cele peste 40 de filme realizate de cineast de-a lungul carierei sale. Find me Guilty, ecranizarea celui mai lung proces intentat vreodată Mafiei, aduce pe marele ecran povestea mafiotului Jack DiNorscio, care decide că cel mai bun avocat al familiei sale nu poate fi decât el însuși. În Before the Devil Knows You’re Dead, doi frați, în disperarea de a face rost de bani, iau neinspirata hotărâre de a jefui magazinul de bijuterii al părinților lor. Serpico prezintă povestea adevărată a polițistului newyorkez Frank Serpico (interpretat de Al Pacino), care decide să-i demaște pe colegii săi corupți, dar împotriva căruia se întorc până și cei mai apropiați prieteni.

– BJFF continuă și anul acesta fructuoasa colaborare cu Universitatea din Tel Aviv, în secțiunea Filmul Universitar, ce aduce la București scurtmetraje realizate de studenți și absolvenți ai Facultății de Arte “David și Yolanda Katz”, scurtmetraje apreciate în circuitul festivalurilor din întreaga lume.

Alături de Dr. Ilan Avisar, președintele juriului competiției de documentare, vor fi invitați la București pe perioada festivalului: Liviu Carmely, directorul artistic al BJFF, profesor la Facultatea de Arte “David și Yolanda Katz” și fondator al arhivei de film a Universității din Tel Aviv, Savi Gabizon, reputat regizor israelian și profesor universitar de regie și scenaristică, Evgeny Ruman, regizorul filmului care va fi proiectat în cadrul Galei de închidere a festivalului – The Man in the Wall (2015) -, cineast distins cu Premiul de Excelență de către Ministerul Culturii din Israel, pentru contribuții notabile în domeniul cinematografiei.

 

INFO

Accesul la proiecțiile din cadrul Festivalul Filmului Evreiesc București 2016 va fi liber, în limita locurilor disponibile. Excepție fac proiecțiile de la Cinemateca Eforie, unde cinematograful percepe o taxă de 5 lei, precum și Gala de deschidere unde accesul se va face pe bază de invitație.

01
/06
/20

RECOMANDĂRI De la documentarele lui Serghei Lozniţa şi comediile de început ale lui Nanni Moretti şi până la dramele lui Krzysztof Zanussi, excentricităţile lui Serghei Paradjanov şi o amplă retrospectivă a cinema-ului indian, arhiva MUBI, pusă la dispoziţia abonaţilor, oferă numeroase tentaţii cinefile.

28
/05
/20

CRONICĂ DE FILM La unele documentare ne uităm pentru că ne interesează mai ales un autor sau un stil. Iar pe altele le privim în primul rând pentru subiect. Din a doua categorie face parte „Becoming” (2020), de Nadia Hallgren – un film despre Michelle Obama produs şi difuzat de Netflix.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

Page 1 of 26212345...102030...Last »