A început Festivalul Filmului Evreiesc București
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-filmului-evreiesc-bucuresti/

Aflat la a şasea ediţie, Festivalul Filmului Evreiesc Bucureşti începe azi, 11 iunie, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, Sala Horia Bernea, şi la Cinemateca Eforie. Ediţia de anul acesta cuprinde peste 30 de filme documentare şi de ficţiune, lungmetraje şi scurtmetraje, majoritatea în premieră în România.

Un articol de Liliana Matei|11 Iunie 2016

Programul proiecțiilor este disponibil la www.bjff.ro.

În cadrul Galei de deschidere va fi proiectat filmul Anomalisa (SUA, 2015) – prima animație din istorie care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția. Scris și regizat de Charlie Kaufman și Duke Johnson, cu vocile actorilor David Thewlis, Jennifer Jason Leigh și Tom Noonan, filmul a fost nominalizat, anul acesta, la Premiile Oscar și la Globurile de Aur.
Accesul la Gala de deschidere a Festivalului Filmului Evreiesc București se va face pe bază de invitație.

Festivalul include, și anul acesta, două secțiuni competitive: una de documentare și alta de ficțiune. Competiția de filme de ficțiune cuprinde cinci titluri: How to Win Enemies (Argentina, 2015, r: Gabriel Lichtmann), Song of Songs (Ucraina, 2015, r: Eva Neymann), Time to Say Goodbye (Germania, 2015, r: Vivianne Andereggen), Are You Joking (SUA, 2014, r: Jake Wilson) și She’s Funny That Way (Germania – SUA, 2014, r: Peter Bogdanovich).

Competiția de documentare propune șase filme din patru țări: Shifting Sands (Israel, 2016, r: Ido Glass) – în premieră mondială în circuitul festivalurilor internaționale -, I Don’t Belong Anywhere: the Cinema of Chantal Akerman (Belgia, 2014, r: Marianne Lambert), It Takes a School (Israel, 2016, r: Tami Gross, Maya Rothschild), Orphans of the Revolution (Israel, 2015, r: Igal Bursztyn), The Venice Ghetto: 500 Years of Life (Italia-Franța, 2015, Emanuela Giordano) și Zemene (SUA, 2014, r: Melissa R. Donovan).

În afara competiției, programul este grupat în mai multe secțiuni:
– Golden, o secțiune nouă în cadrul festivalului, cuprinde două filme multipremiate: Son of Saul (2015), lungmetrajul de debut al regizorului László Nemes, distins în 2016 cu premiul pentru Cel mai bun film străin la Premiile Oscar ale Academiei Americane de Film, Globurile de Aur și Premiile César. Pe lângă acestea, filmul a primit alte 40 de premii și 38 de nominalizări. Cel de-al doilea film prezentat în cadrul Golden este controversatul documentar The Gatekeepers (2012), în regia lui Dror Moreh, propunerea Israelului pentru Premiile Oscar din 2013, film care a iscat reacții pe mapamond.

– Secțiunea Portret de Regizor: Savi Gabizon cuprinde trei producții ale apreciatului regizor israelian. Shuroo (1990), primul lungmetraj din filmografia acestuia, este o comedie în care personajul principal dă lovitura lansând o carte de dezvoltare personală, dar trebuie să aibă grijă ca nimeni să nu afle de trecutul său îndoielnic. Tragi-comedia Lovesick on Nana Street (1995) îl aduce în prim-plan pe Victor, un tânăr care se îndrăgostește de o frumoasă actriță și ajunge să-și piardă mințile, iar răsturnările de situație se țin lanț. Nina’s Tragedies (2003), povestea unui adolescent îndrăgostit de propria mătușă, deține recordul în istoria Premiilor Ophir, supranumite “Premiile Oscar israeliene”. Filmul a obținut 11 statuete Ophir și este, de asemenea, prima producție de lungmetraj israeliană proiectată la renumitul festival de film Sundance.

– Best of BJFF readuce în fața publicului bucureștean două dintre cele mai apreciate producții din prima ediție a festivalului – Gainsbourg: a Heroic Life (r: Joann Sfar), o reprezentare originală a vieții celebrului cântăreț și scriitor de origine mozaică Serge Gainsbourg, și A Room and a Half (r: Andrey Khrzhanovsky), o producție în care secvențele jucate alternează cu cele animate și cu imaginile de documentar, recompunând într-zun film de ficţiune o serie de evenimente din biografia poetului Joseph Brodsky, laureat cu Premiul Nobel în 1987.

– Cineaşti evrei de renume mondial – Retrospectiva: Sidney Lumet include trei dintre cele peste 40 de filme realizate de cineast de-a lungul carierei sale. Find me Guilty, ecranizarea celui mai lung proces intentat vreodată Mafiei, aduce pe marele ecran povestea mafiotului Jack DiNorscio, care decide că cel mai bun avocat al familiei sale nu poate fi decât el însuși. În Before the Devil Knows You’re Dead, doi frați, în disperarea de a face rost de bani, iau neinspirata hotărâre de a jefui magazinul de bijuterii al părinților lor. Serpico prezintă povestea adevărată a polițistului newyorkez Frank Serpico (interpretat de Al Pacino), care decide să-i demaște pe colegii săi corupți, dar împotriva căruia se întorc până și cei mai apropiați prieteni.

– BJFF continuă și anul acesta fructuoasa colaborare cu Universitatea din Tel Aviv, în secțiunea Filmul Universitar, ce aduce la București scurtmetraje realizate de studenți și absolvenți ai Facultății de Arte “David și Yolanda Katz”, scurtmetraje apreciate în circuitul festivalurilor din întreaga lume.

Alături de Dr. Ilan Avisar, președintele juriului competiției de documentare, vor fi invitați la București pe perioada festivalului: Liviu Carmely, directorul artistic al BJFF, profesor la Facultatea de Arte “David și Yolanda Katz” și fondator al arhivei de film a Universității din Tel Aviv, Savi Gabizon, reputat regizor israelian și profesor universitar de regie și scenaristică, Evgeny Ruman, regizorul filmului care va fi proiectat în cadrul Galei de închidere a festivalului – The Man in the Wall (2015) -, cineast distins cu Premiul de Excelență de către Ministerul Culturii din Israel, pentru contribuții notabile în domeniul cinematografiei.

 

INFO

Accesul la proiecțiile din cadrul Festivalul Filmului Evreiesc București 2016 va fi liber, în limita locurilor disponibile. Excepție fac proiecțiile de la Cinemateca Eforie, unde cinematograful percepe o taxă de 5 lei, precum și Gala de deschidere unde accesul se va face pe bază de invitație.

18
/12
/18

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino a împlinit, anul acesta, 78 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.

17
/12
/18

20 dintre cele mai bune scurtmetraje prezentate la ediția 2018 a Bucharest International Dance Film Festival* pot fi văzute în cadrul maratonului cinematografic dedicat filmelor de dans - [RE]TRACING. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 decembrie, la LINOTIP - Centru Independent Coregrafic (București), începând cu ora 19.00.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

Page 1 of 22512345...102030...Last »