A început Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, FILIT 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-international-de-literatura-si-traducere-iasi-filit-2016/

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2016

Festivalul ieşean cuprinde întâlniri şi discuţii între scriitori şi public, traducători şi public, expoziţii, lansări de carte, ateliere pentru elevi şi studenţi. Serile FILIT 2016, evenimente reprezentative ale festivalului, vor avea în centru cunoscuţi scriitori din ţară şi străinătate.

Pe 27 octombrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi se va organiza „Seara Goncourt”, care îi va avea pe scenă pe Jean Rouaud, laureat al premiului Goncourt, şi pe Nicolas Cavaillès, recompensat cu premiul Goncourt pentru nuvelă.

Pe 28 octombrie, la Serile FILIT vor fi prezenţi scriitorii Florin Iaru, Radu Paraschivescu, Iulian Tănase şi Alex Tocilescu care vor dialoga la „Seara povestitorilor”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

În cea de a treia seară, pe 29 octombrie, Lucian Boia va vorbi despre „Istoria ca ficţiune”, în Aula BCU „Mihai Eminescu”.

FILIT 2016 aduce la Iași autori precum François-Henri Désérable (Franţa), Adela Greceanu, Doina Jela, Ciprian Măceşaru, Angelo Mitchievici, Bogdan Munteanu, Veronica Niculescu, Hanne Ørstavik (Norvegia), Dora Pavel, Cosmin Perţa, Marina Stepnova (Rusia), Cristian Teodorescu.

La  mesele rotunde şi evenimentele profesionale vor interveni cunoscuţi critici literari precum Al. Călinescu, Paul Cernat, Bianca Burţa Cernat, Luminiţa Corneanu, Bogdan Creţu, Cristina Hermeziu, Pascal Jourdana (Franţa), Dan C. Mihăilescu, Doris Mironescu, Claudiu Turcuş.

FILIT a debutat în 2013, atunci când a înregistrat peste 26.000 de vizitatori, după cum arată organizatorii.

Foto: FILIT 2016 – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.