A început Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, FILIT 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-festivalul-international-de-literatura-si-traducere-iasi-filit-2016/

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2016

Festivalul ieşean cuprinde întâlniri şi discuţii între scriitori şi public, traducători şi public, expoziţii, lansări de carte, ateliere pentru elevi şi studenţi. Serile FILIT 2016, evenimente reprezentative ale festivalului, vor avea în centru cunoscuţi scriitori din ţară şi străinătate.

Pe 27 octombrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi se va organiza „Seara Goncourt”, care îi va avea pe scenă pe Jean Rouaud, laureat al premiului Goncourt, şi pe Nicolas Cavaillès, recompensat cu premiul Goncourt pentru nuvelă.

Pe 28 octombrie, la Serile FILIT vor fi prezenţi scriitorii Florin Iaru, Radu Paraschivescu, Iulian Tănase şi Alex Tocilescu care vor dialoga la „Seara povestitorilor”, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

În cea de a treia seară, pe 29 octombrie, Lucian Boia va vorbi despre „Istoria ca ficţiune”, în Aula BCU „Mihai Eminescu”.

FILIT 2016 aduce la Iași autori precum François-Henri Désérable (Franţa), Adela Greceanu, Doina Jela, Ciprian Măceşaru, Angelo Mitchievici, Bogdan Munteanu, Veronica Niculescu, Hanne Ørstavik (Norvegia), Dora Pavel, Cosmin Perţa, Marina Stepnova (Rusia), Cristian Teodorescu.

La  mesele rotunde şi evenimentele profesionale vor interveni cunoscuţi critici literari precum Al. Călinescu, Paul Cernat, Bianca Burţa Cernat, Luminiţa Corneanu, Bogdan Creţu, Cristina Hermeziu, Pascal Jourdana (Franţa), Dan C. Mihăilescu, Doris Mironescu, Claudiu Turcuş.

FILIT a debutat în 2013, atunci când a înregistrat peste 26.000 de vizitatori, după cum arată organizatorii.

Foto: FILIT 2016 – facebook

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.