A început Lună Plină, „cel mai liber festival posibil”
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-luna-plina-cel-mai-liber-festival-posibil/

Ediţia cu numărul şase a Festivalului de Film Horror şi Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război şi exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puţin formal festival pe care îl organizăm şi asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizaţie ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2017

Sau pot alege una (sau mai multe) dintre numeroasele activități care le pun mintea, nervii, mâinile sau picioarele la treabă: escape rooms, ghost hunt-uri, ateliere fantastice, cercul de povești horror, excursii pe bicicletă.

Dintre evenimentele speciale ale zilelor următoare se numără proiecția specială a filmului cu vampiri The Wanderers, filmat Lună Plinăparțial în locație la Biertan. El va rula vineri seara, la grădina Melies, iar la proiecție vor fi prezenți regizorul și producătorul Dragoș Buliga, producătorii Andrei Boncea și Cătălin Cățoiu, directorul de imagine Șerban Ionescu, scenaristul Octav Gheorghe și parte din echipa filmului.

Tot vineri, 11 august, se dă drumul la biciclete prin Biertan. TransyBike aduce biciclete pentru participanții Lună Plină, pentru un plus de adrenalină pe zi, în pregătire pentru filmele de seară. Bicicletele pot fi închiriate de vineripânăduminică de la Info Point. Iarsâmbătă, 12 august, TransyBikeîiprovoacă la o excursiepebicicleteperutaBiertan – Copșa Mare – NouSăsesc – Malancrav – Floresti – Biertan,pentru a descoperifrumusețeasatelorsăsești.

Atelierele fantastice încep vineri la prânz într-un spațiu special amenajat din grădina Melies. Acolo, doritorii pot învăța să confecționeze tot ce cu gândul n-au gândit. Se vor lucra decorațiuni în formă de colți de vampiri, lampioane din pânză de păianjen, monștri din mărgele de lemn, măști fantastice sau chiar pietre funerare.

Surpriza zilei de sâmbătă, 12 august, va fi Irina Margareta Nistor, care va veni pentru prima oară la Lună Plină pentru cine-concertul Femeia în Lună, de Fritz Lang. Proiecţiaesteînsoţită de sound-designul original al trupeiCelloFun. Intertitlurilepeliculeivor fi dublate live înlimbaromână de „VoceaFilmelor”.

Femeia în Lună e un film foarte rar iar mie îmi face o plăcere nebună să fiu alături de băieți la cine-concert. Plus că pândeam de ani de zile sa ajung la Biertan, pentru atmosferă. O să vin cu niște usturoi la pachet, pentru orice eventualitate. – Irina Margareta Nistor.

Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar șio zonă de camping.

 

Foto: Luna Plină – Ionut Rusu

 

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.