A început Lună Plină, „cel mai liber festival posibil”
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-luna-plina-cel-mai-liber-festival-posibil/

Ediţia cu numărul şase a Festivalului de Film Horror şi Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război şi exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puţin formal festival pe care îl organizăm şi asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizaţie ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2017

Sau pot alege una (sau mai multe) dintre numeroasele activități care le pun mintea, nervii, mâinile sau picioarele la treabă: escape rooms, ghost hunt-uri, ateliere fantastice, cercul de povești horror, excursii pe bicicletă.

Dintre evenimentele speciale ale zilelor următoare se numără proiecția specială a filmului cu vampiri The Wanderers, filmat Lună Plinăparțial în locație la Biertan. El va rula vineri seara, la grădina Melies, iar la proiecție vor fi prezenți regizorul și producătorul Dragoș Buliga, producătorii Andrei Boncea și Cătălin Cățoiu, directorul de imagine Șerban Ionescu, scenaristul Octav Gheorghe și parte din echipa filmului.

Tot vineri, 11 august, se dă drumul la biciclete prin Biertan. TransyBike aduce biciclete pentru participanții Lună Plină, pentru un plus de adrenalină pe zi, în pregătire pentru filmele de seară. Bicicletele pot fi închiriate de vineripânăduminică de la Info Point. Iarsâmbătă, 12 august, TransyBikeîiprovoacă la o excursiepebicicleteperutaBiertan – Copșa Mare – NouSăsesc – Malancrav – Floresti – Biertan,pentru a descoperifrumusețeasatelorsăsești.

Atelierele fantastice încep vineri la prânz într-un spațiu special amenajat din grădina Melies. Acolo, doritorii pot învăța să confecționeze tot ce cu gândul n-au gândit. Se vor lucra decorațiuni în formă de colți de vampiri, lampioane din pânză de păianjen, monștri din mărgele de lemn, măști fantastice sau chiar pietre funerare.

Surpriza zilei de sâmbătă, 12 august, va fi Irina Margareta Nistor, care va veni pentru prima oară la Lună Plină pentru cine-concertul Femeia în Lună, de Fritz Lang. Proiecţiaesteînsoţită de sound-designul original al trupeiCelloFun. Intertitlurilepeliculeivor fi dublate live înlimbaromână de „VoceaFilmelor”.

Femeia în Lună e un film foarte rar iar mie îmi face o plăcere nebună să fiu alături de băieți la cine-concert. Plus că pândeam de ani de zile sa ajung la Biertan, pentru atmosferă. O să vin cu niște usturoi la pachet, pentru orice eventualitate. – Irina Margareta Nistor.

Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar șio zonă de camping.

 

Foto: Luna Plină – Ionut Rusu

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.