A început Lună Plină, „cel mai liber festival posibil”
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-luna-plina-cel-mai-liber-festival-posibil/

Ediţia cu numărul şase a Festivalului de Film Horror şi Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război şi exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puţin formal festival pe care îl organizăm şi asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizaţie ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2017

Sau pot alege una (sau mai multe) dintre numeroasele activități care le pun mintea, nervii, mâinile sau picioarele la treabă: escape rooms, ghost hunt-uri, ateliere fantastice, cercul de povești horror, excursii pe bicicletă.

Dintre evenimentele speciale ale zilelor următoare se numără proiecția specială a filmului cu vampiri The Wanderers, filmat Lună Plinăparțial în locație la Biertan. El va rula vineri seara, la grădina Melies, iar la proiecție vor fi prezenți regizorul și producătorul Dragoș Buliga, producătorii Andrei Boncea și Cătălin Cățoiu, directorul de imagine Șerban Ionescu, scenaristul Octav Gheorghe și parte din echipa filmului.

Tot vineri, 11 august, se dă drumul la biciclete prin Biertan. TransyBike aduce biciclete pentru participanții Lună Plină, pentru un plus de adrenalină pe zi, în pregătire pentru filmele de seară. Bicicletele pot fi închiriate de vineripânăduminică de la Info Point. Iarsâmbătă, 12 august, TransyBikeîiprovoacă la o excursiepebicicleteperutaBiertan – Copșa Mare – NouSăsesc – Malancrav – Floresti – Biertan,pentru a descoperifrumusețeasatelorsăsești.

Atelierele fantastice încep vineri la prânz într-un spațiu special amenajat din grădina Melies. Acolo, doritorii pot învăța să confecționeze tot ce cu gândul n-au gândit. Se vor lucra decorațiuni în formă de colți de vampiri, lampioane din pânză de păianjen, monștri din mărgele de lemn, măști fantastice sau chiar pietre funerare.

Surpriza zilei de sâmbătă, 12 august, va fi Irina Margareta Nistor, care va veni pentru prima oară la Lună Plină pentru cine-concertul Femeia în Lună, de Fritz Lang. Proiecţiaesteînsoţită de sound-designul original al trupeiCelloFun. Intertitlurilepeliculeivor fi dublate live înlimbaromână de „VoceaFilmelor”.

Femeia în Lună e un film foarte rar iar mie îmi face o plăcere nebună să fiu alături de băieți la cine-concert. Plus că pândeam de ani de zile sa ajung la Biertan, pentru atmosferă. O să vin cu niște usturoi la pachet, pentru orice eventualitate. – Irina Margareta Nistor.

Programul complet al acestei ediții îl găsiți aici.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar șio zonă de camping.

 

Foto: Luna Plină – Ionut Rusu

 

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.