A început Teatrul din cartier, un proiect în premieră la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-teatrul-din-cartier-un-proiect-in-premiera-la-sibiu/

Asociaţia Culturală BIS propune în această toamnă, în premieră în oraşul Sibiu, un proiect comunitar. În perioada 2 septembrie – 2 decembrie, un grup de tineri actori vor duce spectacole de teatru în cartierele oraşului Sibiu, pentru oameni care din diverse motive nu ajung în sălile de teatru. În anumite seri, şcolile, liceele, bibliotecile din cartiere se vor transforma în săli de spectacol. Intrarea va fi liberă.

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2015

Acțiunea a debutat cu o paradă (“Orașul fermecat”) pe Bulevardul Mihai Viteazul prin care actorii au popularizat proiectul. Miercuri 2 decembrie 2015, în cartierul Hipodrom s-a jucat primul spectacol: “Născut în ‘90”, o producție BIS Teatru, în regia lui Bogdan Sărătean (producție prezentată în luna iunie la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu).

Până în 2 decembrie, se vor juca 22 de reprezentații în cinci cartiere din Sibiu: Vasile Aron, Ștrand, Terezian, Hipodrom, Valea Aurie. Spectacolele vor fi urmate de discuții cu spectatorii.

În cadrul proiectului va avea loc și premiera spectacolului “Orașul meu”, o mostră de teatru comunitar care va implica la modul activ locuitorii din cartiere. În distribuție îi vom regăsi pe toți actorii implicați în proiect: Andrada Grosu, Aneea Opriș, Claudiu Fălămaș și Mihai Alexandru.

Proiectul “Teatrul din cartier (BIS Educațional)” își propune crearea unui dialog de calitate între segmente diferite de cetățeni ai orașului.

“Vrem să creăm prin intermediul artei teatrului pretexte pentru a intra în dialog, medii și contexte calitative pentru comunicare, spre o componentă culturală diversificată a orașului. Și mai presus de asta, vrem să oferim bucurie și prilej de reflecție acelor oameni care nu au ajuns demult, poate niciodată, în sălile de spectacol.” (Echipa proiectului)

Asociația BIS derulează proiecte și activități culturale încă din anul 2006. Printre acestea se numără și festivalul “25 de ore de teatru non-stop”. Proiectul Teatrul din cartier (BIS Educațional) se află pe Agenda culturală a orașului Sibiu și este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și de Primăria Municipiului Sibiu.

Următoarele reprezentații din cadrul proiectului vor avea loc după următorul program:

10 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom, Liceul Pedagogic.
17 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom Liceul Pedagogic.
18 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal)- Cartier Vasile Aaron.
19 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal) – Cartier Ștrand.
24 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” – Cartier Ștrand, Liceu Onisifor Ghibu.
30 septembrie ora 19.00 – „Născut în ‘90” (spectacol de teatru) – Cartier Ștrand Liceu Onisifor Ghibu.
6 octombrie ora 18.00.- “Orașul meu”, un spectacol de teatru comunitar – Cartier Ștrand. Liceul O. Ghibu. Premiera oficială în cadrul proiectului “Teatrul din cartier”.
Detalii suplimentare, aici.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).