A început TIFF Sibiu 2020!
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-tiff-sibiu-2020/

Sute de spectatori au vizionat joi seara, în Piaţa Mare din Sibiu, comedia franceză care a deschis oficial ediţia cu numărul 14: Cei mai frumoşi ani/ La Belle Epoque. Festivalul are loc exclusiv în aer liber, cu respectarea măsurilor de siguranţă şi distanţare socială.

Un articol de Liliana Matei|28 august 2020

Până pe 30 august, sibienii sunt așteptați să descopere o selecție de filme multi-premiate, în cinci locații: Piața Mare, Habermann Markt, Muzeul în aer liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Sibiu (ultimul etaj) și Terasa cu flori a Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Despre surprizele și provocările ediției a vorbit, în deschidere, managerul festivalului, Cristian Hordilă. Urmează un weekend de filme bune, întâlniri cu regizori, actori și jurnaliști români, și un concert al trupei Urma. Duminică, de la 19.30, la Haberman Markt, formația de rock alternativ va cânta înaintea filmului cu același nume, regizat de Dorian Boguță.

Cu un sound deosebit şi piese care au ajuns rapid hituri, Urma este una dintre cele mai îndrăgite trupe de rock alternativ din România. Împreună cu echipa filmului Urma, formația a lansat un videoclip pentru una dintre cele mai cunoscute piese ale trupei de rock alternativ, care se regăsește și pe coloana sonoră: A Place for Me. Videoclipul poate fi văzut aici. Producătoarea Oana Giurgiu, solistul Mani Gutău și actorul Marin Grigore vor povesti la final despre aventura filmării lungmetrajului, dar și a videoclipului pentru Urma. Biletele pot fi cumpărate de aici. Evenimentul este prezentat de Lidl si Mastercard.

Printre invitații ediției se numără și actorii Nicodim Ungureanu și Magda Catone, care vor da detalii din culisele filmărilor pentru Și atunci… ce e libertatea?, regizat de Andrei Zincă și bazat pe evenimente reale -deportările în Câmpia Bărăganului, în anii ‘50. Producția care a câștigat Premiul Publicului în Zilelele Filmului Românesc la TIFF 2020 va fi proiectată pe ecranul din Piața Mare vineri, 28 august, de la 21.00.

Regizorul Alexander Nanau, jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag și Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecția Colectiv, documentarul cutremurător despre imensa fraudă din sistemul medical, care a afectat vieților a sute de mii de pacienți. Evenimentul are loc sâmbătă, 29 august, la Habermann Markt.

Biletele pentru TIFF Sibiu se pot cumpăra de pe tiff.eventbook.ro și din TIFF Official App (disponibilă în App Store și Google Play). Biletele pentru toate locațiile se vând fizic la o singură casierie, în Piața Mare. Intrarea este liberă la proiecțiile din Piața Mare, în baza unui bilet cu valoare zero achiziționat în avans, ce va fi scanat la acces.

 

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.