A murit actorul Eusebiu Ștefănescu. Avea 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-actorul-eusebiu-stefanescu-avea-70-de-ani/

Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 70 de ani. Eusebiu Ştefănescu a murit la Spitalul Militar din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax soţia acestuia, Vali Ştefănescu.

Un articol de Liliana Matei|15 Martie 2015

“Avea o tumoră care s-a dovedit a fi cancer. A făcut radioterapie, dar tumora s-a extins”, a spus soţia actorului, precizând că acesta a murit în urma unui stop cardio-respirator.

Eusebiu Ştefănescu fusese diagnosticat de medici cu o tumoare la cap, în anul 2013, iar până acum actorul a fost operat de trei ori.

Prima intervenţie chirurgicală a suferit-o în 2013, urmând apoi alte două operaţii, în luna ianuarie 2014.

Ştefănescu va fi înmormântat, marţi, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti, în jurul orei 13.30. Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus luni, la Teatrul Mic din Capitală, după ora 12.00, pentru ca cei care l-au cunoscut şi apreciat să îi poată aduce un ultim omagiu.

“Este cumplit. (…) Nu îmi revin. Ultima oară l-am văzut la premiile UNITER de la Târgu Mureş, a recitat acolo. Nu mai era Sebiu pe care îl ştiam, adică plin de viaţă”, a spus Mitică Popescu, pentru Mediafax.

“A traversat boala cumplită, al cărei nume nici nu vreau să îl pronunț, cu un stoicism demn de toată admirația și respectul nostru. A fost o lecție. Din păcate, este cea mai urâtă dispariție, cu atâta chin. Trebuie să apreciem cât de erou a fost”, a spus Mircea Diaconu, pentru Agerpres.

O viață dedicată teatrului, filmului și poeziei

Eusebiu Ştefănescu s-a născut la Ploieşti, pe 3 mai 1944. A fost actor al Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic şi la Teatrul Naţional din Capitală. A jucat în filme celebre, precum “Colierul de turcoaze”, “Ringul”, “Figuranţii”, “Liceenii Rock’n’Roll” şi şi-a împrumutat vocea în multe filme de animaţie.

Eusebiu Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Cinematografică şi Film din Bucureşti în 1967. De asemenea, acesta a fost profesor universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Hyperion.

Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a jucat într-o serie de spectacole, precum “Numele Trandafirului”, de Umberto Eco, “Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller, “Şi mai potoliţi-l pe Eminescu”, de Cristian Tiberiu Popescu, şi “Tărâmul celălalt”, de Dusan Kovacevic.

Actorul a jucat şi în filme precum “Departe de Tipperary”, “Ana”, “Falansterul”, “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, “Dragostea mea călătoare”, “Destinaţia Mahmudia”, “Colierul de turcoaze”, “Noi, cei din linia întâi”, “Pădurea de fagi”, “Figuranţii”, “Maria şi marea”, “Vinovatul”, “Telefonul”, “Trahir”, “Meurtres sous hypnose”, “Merge şi aşa”, “Despre morţi numai de bine”, “Păcală se întoarce”, “Duminica pierzi sau câştigi”.

În 2013, Eusebiu Ştefănescu a fost numit Cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti.

De asemenea, în 2013, Eusebiu Ştefanescu a fost premiat de Uniunea Cineştilor din România (UCIN) pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului şi învaţământului universitar.

Eusebiu Ştefănescu a publicat şi volumele “Retorica limbajului scenic – Magul captiv” (2003), “Magister vitae sau magia oralităţii” (2006), “Arhivarul clipei – Din culisele scenei” (2009), “Glasul sângelui” (2011) şi “Preschimbarea la faţă” (2012).

Foto: Maria Ștefănescu

17
/11
/19

În perioada 22 - 24 noiembrie va avea loc, la Romexpo, în pavilionul B1, cea de a 24-a ediție a GoodWine – Bucharest Wine Fair, cel mai longeviv târg de vinuri din România. Și la această ediție vizitatorii vor putea degusta gratuit sute de vinuri de la crame de top românești și din străinătate și vor putea descoperi noutățile propuse de organizatori.

16
/11
/19

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu organizează a cincea ediție a Zilei Europene a Spectatorului, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 19:00, acțiune realizată în cadrul proiectului european Be SpectACTive!. Evenimentul reprezintă una dintre activitățile susținute de grupul local de spectatori activi, care pe parcursul anului este implicat în diverse etape de creație sau programare, pentru TNRS și FITS.

15
/11
/19

În ziua când am răspuns invitației onorante de a mă implica în bunul mers al festivalului arădean, ca director artistic, timp de aproape un deceniu, între 2002 și 2010, mi-am amintit de căldura cuvintelor regretatului meu frate, Victor Parhon, aflat în această ipostază până în anul trecerii sale în eternitate, cu privire la carsimaticul public de aici, la emoția sa neînchipuit de puternică, la trăirile  unor adevărați și fideli prieteni ai scenei și ai valorilor pe care aceasta le cultivă.

15
/11
/19

La sfârșitul săptămânii, pe 16 și 17 noiembrie, pe scena Sălii Mari, ora 19:00, va avea loc cea de-a doua premieră a stagiunii Teatrului Național Iași, Acasă la tata de Mimi Brănescu, în regia lui Claudiu Goga, un spectacol de excepție, dedicat Zilei Dramaturgiei Românești. Pe 15 noiembrie este programată avanpremiera, în cadrul unui eveniment caritabil de notorietate, Zâmbet în dar, gală organizată de Salvați Copiii Iași.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.

Page 1 of 84012345...102030...Last »