A murit Aimee Iacobescu! Actrița avea 71 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-aimee-iacobescu-actrita-avea-71-de-ani/

Actriţă Aimée Iacobescu a murit, marţi dimineaţă, la vârsta de 71 de ani. Actriţa a jucat, de-a lungul carierei, zeci de roluri în spectacole de tearu şi în filme.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2018

Aimée Iacobescu s-a născut la 1 iulie 1946, la Unguriu, în județul Buzău. A absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC) în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.

Radu Beligan îmi spunea ‘soldățelul lui tăticu’, fiindcă dacă se întâmpla să lipsească vreo actriță, îmi dădeau telefon și în maxim 48 de ore învățam rolul și intram pe scenă. Mi-aduc aminte că pe fugă a trebuit s-o înlocuiesc pe Adela Mărculescu într-un turneu cu ‘Idolul și Ion Anapoda’. Am învățat rolul acasă și-n autobuz –  Aimée Iacobescu

Fiică a unui farmacist, colonel de armată, Aimee Iacobescu a intrat din prima la Actorie, împreună cu fratele ei geamăn, Dorel Iacobescu. După facultate, Aimee iacobescu a fost repartizată la Teatrul Național din București, unde a jucat 40 de ani, între 1968 și 2008.

Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata regizorului Sergiu Nicolaescu. Cel mai important rol pentru care a rămas în amintirea publicului este cel al Domniței Ralu.

 

Colegii de breaslă, despre Aimée Iacobescu

A fost o actriță importantă, folosită. Importantă este activitatea sa. Nu se mai ocupă nimeni, imaginația unui artist este fundamentală, dar imaginația trebuie stăpânită. Artiștii tineri trebuie să intre în sanctuarul acestor mari maeștrii, dar ca să intre acolo trebuie să își curețe sufletele lor. Ne-au venit prea multe impulsuri din afară. Nu poți să fii în sufletul altora dacă în sufletul tău vibrează mediocritatea. – Dorel Vișan (Antena 3)

„Aimee a murit chiar de Ziua Internaţională a Teatrului. A murit cu o mare suferinţă, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-şi recupereze moştenirea. A fost o actriţă extrem de talentată şi de apreciată” – Alexandru Arşinel (Mediafax)

Foto: Aimee Iacobescu – facebook

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.