A murit Aimee Iacobescu! Actrița avea 71 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-aimee-iacobescu-actrita-avea-71-de-ani/

Actriţă Aimée Iacobescu a murit, marţi dimineaţă, la vârsta de 71 de ani. Actriţa a jucat, de-a lungul carierei, zeci de roluri în spectacole de tearu şi în filme.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2018

Aimée Iacobescu s-a născut la 1 iulie 1946, la Unguriu, în județul Buzău. A absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC) în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.

Radu Beligan îmi spunea ‘soldățelul lui tăticu’, fiindcă dacă se întâmpla să lipsească vreo actriță, îmi dădeau telefon și în maxim 48 de ore învățam rolul și intram pe scenă. Mi-aduc aminte că pe fugă a trebuit s-o înlocuiesc pe Adela Mărculescu într-un turneu cu ‘Idolul și Ion Anapoda’. Am învățat rolul acasă și-n autobuz –  Aimée Iacobescu

Fiică a unui farmacist, colonel de armată, Aimee Iacobescu a intrat din prima la Actorie, împreună cu fratele ei geamăn, Dorel Iacobescu. După facultate, Aimee iacobescu a fost repartizată la Teatrul Național din București, unde a jucat 40 de ani, între 1968 și 2008.

Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea și a devenit apoi preferata regizorului Sergiu Nicolaescu. Cel mai important rol pentru care a rămas în amintirea publicului este cel al Domniței Ralu.

 

Colegii de breaslă, despre Aimée Iacobescu

A fost o actriță importantă, folosită. Importantă este activitatea sa. Nu se mai ocupă nimeni, imaginația unui artist este fundamentală, dar imaginația trebuie stăpânită. Artiștii tineri trebuie să intre în sanctuarul acestor mari maeștrii, dar ca să intre acolo trebuie să își curețe sufletele lor. Ne-au venit prea multe impulsuri din afară. Nu poți să fii în sufletul altora dacă în sufletul tău vibrează mediocritatea. – Dorel Vișan (Antena 3)

„Aimee a murit chiar de Ziua Internaţională a Teatrului. A murit cu o mare suferinţă, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-şi recupereze moştenirea. A fost o actriţă extrem de talentată şi de apreciată” – Alexandru Arşinel (Mediafax)

Foto: Aimee Iacobescu – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.