A murit Bulă? Incursiune în grotesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-bula-incursiune-in-grotesc/

„Moartea şi viaţa lui Bulă” sau mitul identitar român este o producţie ce-şi propune să vorbească în alt fel despre apocalipsa unei lumi.

Un articol de Liliana Matei|1 aprilie 2024

Pe 1, 2 și 4 aprilie, la Teatrul Masca vor avea loc primele reprezentații ale co-producției laborator Asociația IOTA și Teatrul Masca, un spectacol-laborator, „Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român de Alexandru Ivănoiu. Spectacolele vor începe la ora 20.00.

„Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român de Alexandru Ivănoiu este o reîntoarcere către cultura bancurilor românești cu intenția de a aduce un ultim omagiu acestei lumi, aflată în declin în urma apariției umorului de pe internet, a memelor și a corectitudinii politice. Astfel, prinși într-un purgatoriu al bancurilor în buclă și al aproape-uitării, protagoniștii arhetipali Bulă, Alinuța, Iepurașul și Ștrul pun sub semnul întrebării și deconstruiesc clișeele care stârneau cândva râsul.

Îndrăzneață, caricaturală, dură și cu tușe absurde, co-producția laborator marca Asociația IOTA și Teatrul Masca dezbate implicațiile sociale și politice ale teatrului, tezismul și relația dintre artist și arta sa, într-un colaj de elemente constitutive pentru cultura pop de-a lungul timpului. În formula sa de laborator teatral, acest proiect se află în prima sa etapă de lucru.

În ce măsură poate violența să devină o unealtă de alinare comică? Ce a însemnat această istorie a umorului negru exacerbat, care își are bazele în stereotip și în agresivitate, pentru poporul român? Este grotescul o sursă de umor viabilă – și până la ce punct? Putem schimba conștiința colectivă? Dar gustul colectiv pentru glume? O Românie fără Bulă este un tărâm de frontieră între utopie și distopie?

Autorii spectacolului „Moartea și viața lui Bulă” sunt Alexandru Ivănoiu (text) și Alin Uberti (regie). Din distribuție fac parte actorii Vlad Pânzaru (Bulă), Maria Moroșan (Alinuța), Bogdan Iancu (Iepurașul) și Tiberius Zavelea (Ștrul), iar echipa artistică este completată de Cosmin Stancu (scenografie), Vlad Furtună (coregrafie și mișcare scenică), Corina Sîrghi (pregătire muzicală) și Diana Török (montaj video).

Spectacolul este interzis persoanelor sub 18 ani.

Trigger Warning: Spectacolul, la fel ca bancurile românești, conține vulgaritate excesivă, momente de violență și abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, tentative de suicid, revenge porn, gesturi cu tentă sexuală, stereotipuri, forme de discriminare diverse și, în general, o bătaie de joc la adresa a tot ce ar fi sfânt.

01
/10
/24

Cosmin Ungureanu, curator de artă europeană, este lector la Fundația Calea Victoriei, unde va preda cursul Introducere în Istoria artei europene, începând cu 8 octombrie.  Un clasament al operelor de artă este pur și simplu imposibil. Nu se poate stabili, în mod obiectiv, care este capodopera absolută, din simplu motiv că orice operă de artă […]

30
/09
/24

Festivalul Intonațional de Film și Televiziune SIMFEST, ediția 21, debutează oficial luni, 30 septembrie, cu Zilele Filmului Românesc. Ca în fiecare ediție, evenimentul pune la dispoziția locuitorilor din Tg. Mureș o selecție de filme românești recente, multiplu premiate, care vor fi proiectate zilnic la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Accesul la oricare dintre filmele din festival este complet gratuit și nu necesită rezervare.

30
/09
/24

RECOMANDĂRI Iubitorii de artă sunt așteptați în ultima parte a anului la expoziții atrăgătoare, având în prim-plan creația feminină. Ziarul Metropolis vă recomandă câteva dintre ele, care au loc la București, München, Paris, Londra și Madrid.

27
/09
/24

Dincolo de limitele convenționale ale muzicii, într-un cadru remodelat vizual, recitalul Multicello :: J O Y al violoncelistei austriece Ana Topalovic este o fuziune dintre cele mai originale între armoniile clasice și cele contemporane. Evenimentul se va desfășura pe data de 5 octombrie 2024, ora 20.00, (acces de la 19:30) la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (Str. Păcurari nr. 4). Biletele sunt disponibile online.

27
/09
/24

În luna octombrie, artiștii și designerii români aflați la început de drum, pasionați de domeniul confecționării măștilor, costumelor, recuzitei și decorurilor și animați de dorința de a explora practici inovatoare și ecologice au șansa de a lua parte la o serie de ateliere dedicate lor, susținute de artiști și tehnicieni cu experiență din Franța, Germania și România.

27
/09
/24

În perioada 27 septembrie - 19 octombrie, Centrul Național al Dansului București și Rezidența9 organizează o expoziție amplă dedicată coregrafei și dansatoarei Miriam Răducanu și impactului pe care l-a avut asupra mai multor generații de artiști.

27
/09
/24

Pe 27 și 28 septembrie, Mega Mall îi invită pe toți pasionații de muzică la două seri de concerte cu Grasu XXL, AMI, Mario Fresh și Alexandra Căpitănescu. Evenimentele vor avea loc la ultimul nivel al parcării de la etajul 2B, iar intrarea este gratuită în baza brățării de acces, obținută prin aplicația SPOT. Accesul se face începând cu ora 18.00.

26
/09
/24

Importanța covârșitoare a părții non-verbale din comunicare este binecunoscută. Dar dincolo de manifestările vizuale - gesturi, expresii faciale etc., există un întreg plan, mai puțin explorat în mod cotidian, în care se poate desfășura cunoașterea reciprocă și interacțiunea: atingerea.

26
/09
/24

Peste 350 de filme de scurt si lungmetraj din întreaga lume, grupate în 90 de proiecții, sunt incluse anul acesta în programul Festivalului Internațional de Animație Animest (4 - 13 octombrie). Timp de 10 zile, spectatorii de toate vârstele vor savura poveștile animate pe marile ecrane din București, multe dintre ele prezentate chiar de creatorii lor, invitați speciali la eveniment. Programul complet și biletele la cea de-a 19-a ediție Animest sunt de azi disponbile online.