A murit George Motoi. Actorul avea 79 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-george-motoi-actorul-avea-79-de-ani/

Actorul George Motoi a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

Un articol de Petre Ivan|4 martie 2015

„Tatăl meu şi-a trăit viaţa cu discreţie şi demnitate, preţuind fiecare clipă frumoasă şi învăţând din greşeli, cu bucurie şi fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret şi demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreţia asupra bolii şi asupra trecerii lui în nefiinţă. Am de gând să-mi respect această promisiune şi vă rog şi pe voi să mă ajutaţi să fac acest lucru. Drum bun, tată, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.

George Motoi va fi înmormântat vineri, la cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti, se arată pe site-ul Teatrului Naţional din Bucureşti, unde artistul a jucat mulţi ani. Trupul său neînsufleţit va fi depus joi la capela Cimitirului Sfânta Vineri, pentru ca cei care l-au cunoscut şi apreciat să îi poată aduce un ultim omagiu.

Actorul Vladimir Găitan a declarat pentru Mediafax că l-a preţuit pe George Motoi, spunând că regretă şi că „nimic nu înlocuieşte golul lăsat de aceşti oameni”.

„Am făcut un film («Întoarcerea lui Magellan», 1974, n.r.). Nu am o relaţie de foarte mare apropiere, dar l-am preţuit foarte mult. (…) Îmi pare foarte rău, nu pot să vă spun decât că regret şi că constat că ne rărim tot mai mult şi lucrul acesta mă doare, pentru că, din păcate, nu se înlocuieşte cu nimic golul lăsat de aceşti oameni. Sigur, sunt un pic subiectiv, pentru că, într-un fel, urmăm şi noi. Îmi pare rău. Dumnezeu să-l odihnească”, a declarat Vladimir Găitan.

„Îmi pare tare, tare rău. Îmi vin în minte momente, clipe, înşirate pe zeci de ani în care am vorbit, am muncit, am trăit împreună. Pe lângă tot ce ştim şi lumea a văzut la el, adaug şi eu, a fost un om de o calitate ireproşabilă”, a declarat şi actorul Mircea Diaconu.

Născut pe 22 ianuarie 1936, la Arman, în Bulgaria, George Motoi a avut o carieră bogată în teatru şi film.

În 1958 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, instituţie ale cărei baze le-a pus alături de colegii săi de generaţie.

După o perioadă petrecută la Teatrul din Bacău şi la Teatrul Naţional din Cluj, George Motoi devine unul dintre actorii importanţi din ţară.

În film a avut o colaborare constantă cu regizoarea Malvina Urșianu, potrivit wikipedia.org.

Printre filmele în care a jucat se numără „Întoarcerea lui Magellan” (1974), „Trecătoarele iubiri” (1974), „Frații Jderi (1974), „Un august în flăcări” (1975), „Marele singuratic” (1977), „Buzduganul cu trei peceți” (1975), „Trandafirul galben” (1982), „Masca de argint” (1985), „Colierul de turcoaze” (1986), „Chira Chiralina” (1992), „Terente – regele bălților” (1992).

Foto: George Motoi – cinemagia şi Ziarul Metropolis

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.