A murit George Motoi. Actorul avea 79 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-george-motoi-actorul-avea-79-de-ani/

Actorul George Motoi a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

Un articol de Petre Ivan|4 martie 2015

„Tatăl meu şi-a trăit viaţa cu discreţie şi demnitate, preţuind fiecare clipă frumoasă şi învăţând din greşeli, cu bucurie şi fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret şi demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreţia asupra bolii şi asupra trecerii lui în nefiinţă. Am de gând să-mi respect această promisiune şi vă rog şi pe voi să mă ajutaţi să fac acest lucru. Drum bun, tată, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.

George Motoi va fi înmormântat vineri, la cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti, se arată pe site-ul Teatrului Naţional din Bucureşti, unde artistul a jucat mulţi ani. Trupul său neînsufleţit va fi depus joi la capela Cimitirului Sfânta Vineri, pentru ca cei care l-au cunoscut şi apreciat să îi poată aduce un ultim omagiu.

Actorul Vladimir Găitan a declarat pentru Mediafax că l-a preţuit pe George Motoi, spunând că regretă şi că „nimic nu înlocuieşte golul lăsat de aceşti oameni”.

„Am făcut un film («Întoarcerea lui Magellan», 1974, n.r.). Nu am o relaţie de foarte mare apropiere, dar l-am preţuit foarte mult. (…) Îmi pare foarte rău, nu pot să vă spun decât că regret şi că constat că ne rărim tot mai mult şi lucrul acesta mă doare, pentru că, din păcate, nu se înlocuieşte cu nimic golul lăsat de aceşti oameni. Sigur, sunt un pic subiectiv, pentru că, într-un fel, urmăm şi noi. Îmi pare rău. Dumnezeu să-l odihnească”, a declarat Vladimir Găitan.

„Îmi pare tare, tare rău. Îmi vin în minte momente, clipe, înşirate pe zeci de ani în care am vorbit, am muncit, am trăit împreună. Pe lângă tot ce ştim şi lumea a văzut la el, adaug şi eu, a fost un om de o calitate ireproşabilă”, a declarat şi actorul Mircea Diaconu.

Născut pe 22 ianuarie 1936, la Arman, în Bulgaria, George Motoi a avut o carieră bogată în teatru şi film.

În 1958 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, instituţie ale cărei baze le-a pus alături de colegii săi de generaţie.

După o perioadă petrecută la Teatrul din Bacău şi la Teatrul Naţional din Cluj, George Motoi devine unul dintre actorii importanţi din ţară.

În film a avut o colaborare constantă cu regizoarea Malvina Urșianu, potrivit wikipedia.org.

Printre filmele în care a jucat se numără „Întoarcerea lui Magellan” (1974), „Trecătoarele iubiri” (1974), „Frații Jderi (1974), „Un august în flăcări” (1975), „Marele singuratic” (1977), „Buzduganul cu trei peceți” (1975), „Trandafirul galben” (1982), „Masca de argint” (1985), „Colierul de turcoaze” (1986), „Chira Chiralina” (1992), „Terente – regele bălților” (1992).

Foto: George Motoi – cinemagia şi Ziarul Metropolis

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.