A murit Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-johnny-hallyday-cel-mai-mare-star-rock-cunoscut-de-franta/

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franţa, a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunţat soţia sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ”Johnny-Imperator”, cum l-a supranumit ziarul ”Le Monde” a devenit iubit de generaţii întregi de francezi cu care a împărţit pe lângă cântecele sale şi coborârile sale în infern.

Un articol de Petre Ivan|6 decembrie 2017

Decesul a avut loc în casa lui din Marnes-la-Coquette, din vestul Parisului, unde fusese adus după ce petrecuse șase zile internat într-o clinică, potrivit unui comunicat publicat de soția sa, Laeticia.

Johnny Hallyday a plecat. Scriu aceste cuvinte fără să cred asta. Și totuși așa este. (…) Ne părăsește în această noapte așa cum a trăit de-a lungul întregii sale vieți, cu curaj și demnitate  (a scris soția sa, într-un comunicat).

Tot într-un comunicat, difuzat de Palatul Elysee miercuri dimineața, președintele francez, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu artistului.

Pe numele său real Jean-Philippe Léo Smet, el s-a născut la Paris în Franța ocupată a anului 1943. Fiul unui top model Huguette Clerc și al artistului belgian de ”music-hall” Léon Smet, el a locuit la Londra cu mătușa și soțul acesteia, un artist de variete de la care și-a luat numele artistic.

Cunoscut drept „Elvis francezul”, în Franța Johnny Hallyday a fost mereu comparat cu Elvis Presley. De altfel, ”Loving you”, piesa lui Elvis, a fost cea care l-a determinat pe Johnny Hallyday să devină cântăreț și să cânte în cluburile de noapte.

Deși pe atunci nimeni nu miza pe tânărul cu privire impresionantă și ochi albaștri, în 1960 el a lansat primul său single și album, ”Hello Johnny”. Un an mai târziu lansa primul său succes discografic, o versiune franceză a ”Let’s Twist Again”, intitulată ”Viens danser le twist”, care a devenit disc de aur.

Începând de atunci el și-a consolidat popularitatea preluând piese clasice de rock and roll. La sfârșitul anilor 60 el a lansat albumele ”Jeune Homme, Riviere… Ouvre ton Lit y Vie”.

Hallyday, părintele rock and roll francez și al twistului în cei peste 50 de ani de carieră și 900 de cântece, a devenit o mare stea cu peste 100 de milioane de discuri vândute din cele 46 de albume de studio, 25 de albume live, opt filme și 18 discuri de platină. De-a lungul carierei sale, a întreprins peste 100 de turnee.

De la concertele sale nu lipseau piesele devenite un imn al generațiilor precum ”Requiem pour un fou”, ”Ma gueule”; ”L’Idole des jeunes”; ”Que je t’aime”; liricul ”J’ai pleuré sur ma guitare”, sau piesele pop ”Quelque chose de Tennessee”.

Concertul său din anul 2000, ”100% Johnny: Live a La Tour Eiffel”, a atras 500.000 de spectatori și 9,5 milioane de telespectatori, fiind transmis în direct de postul național de televiziune francez.

Dintre cântecele sale country se evidențiază ”De l’amour”, iar printre ultimele sale producții figurează balada ”Seul”, și ”Le pénitencier”, un cântec emblematic al carierei sae înregistrat în 1964, care este o adaptare în franceză a piesei americane de folk ”The House of the Rising Sun”, popularizat de grupul The Animals.

În 1997 a devenit Cavaler Al Ordinului Național francez ”Legiunea de Onoare”.

Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ”Johnny-Imperator”, cum l-a supranumit ziarul ”Le Monde” a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

Hallyday a fost căsătorit prima dată cu cântăreața franceză Sylvie Vartan, în 1965, mamă a fiului său David Hallyday, cu care a format, până la despărțirea sa în 1980, un cuplu la modă.

(sursa: Agerpres)

Foto: Johnny Hallyday – facebook

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.