A murit Omar Sharif, la 83 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-omar-sharif-la-83-de-ani/

Devenit celebru prin rolurile din filmele „Doctor Zhivago” şi „Lawrence al Arabiei”, actorul Omar Sharif a murit astăzi, într-un spital din Cairo. Avea 83 de ani.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2015

Portrivit agentului său, Steve Kenis (citat de ziarul The Guardian), Omar Sharif a suferit astăzi un atac de cord. Fiul său, Tarek Sharif, a declarat în luna mai că actorul suferea de boala Alzheimer.

Sharif este unul dintre puținii actori de origine arabă care a obținut succes la Hollywood. Artistul a copilărit în Cairo, unde mama sa socializa cu Regele Farouk. „Noaptea juca cărți, ziua mă bătea cu papucul”, declara actorul într-un interviu din 2012. „M-a lovit pe spate în fiecare zi, până la vârsta de 14 ani. Era o femeie extraordinară – a trăit până în 1998. Am fost foarte apropiat de ea, chiar dacă m-a bătut tot timpul!”

Sharif a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din „Lawrence al Arabiei”, de David Lean, și a primit un Glob de Aur pentru același rol (primul în limba engleză, după mai mult de 20 de roluri în filme egiptene).

În 2012, actorul declara pentru ziarul The Guardian: „Când am făcut filmul ăsta, m-am gândit: «E o nebunie. Nu tu fete, nu tu actori faimoși; doar bărbați și acțiune puțină; și bătăi puține.» A ieșit atât de bine pentru că regizorul a fost un tip sclipitor. Ăsta e adevărul. David Lean a fost un om extraordinar.”

omar sharifDupă aceast succes, Sharif a devenit unul dintre actorii importanți de la Hollywood. Au urmat roluri în „Behold a Pale Horse” (alături de Gregory Peck și Anthony Quinn) și „Genghis Khan” (unde a jucat personajul principal).

În 1965 s-a reîntâlnit cu regizorul David Lean, cu ocazia filmului „Doctor Zhivago” (pentru care a mai câștigat un Glob de Aur).

Sharif a mai jucat alături de Barbra Streisand în „Funny Girl” și „Funny Lady”. Nu a fost mândru de toate filmele în care a jucat. Declara că, din 1972 încoace, trei dintre ele au fost foarte proaste: „Să înveți un dialog prost e atât de dificil și atât de plictisitor. Iar să lucrezi cu un regizor tâmpit, care îți spune să faci lucrurile aiurea, e de nesuportat.”

Ultimul film al lui Sharif a apărut în 2013: drama „Rock the Casbah”. A mai jucat și într-un film care încă n-a apărut, „1001 invenții și lumea lui Ibn Al-Haytham”.

Și în afara ecranului, Sharif a avut o viață plină de evenimente. În 2003, a primit o lună de închisoare cu suspendare pentru agresarea unui polițist într-un cazinou parizian. În 2005, i s-a cerut să urmeze cursuri de management al furiei, după ce a atacat un valet, în Beverly Hills. În 2011, a fost filmat în timp ce a plesnit o jurnalistă care încerca să-i facă o fotografie, la Festivalul de Film de la Doha.

Sharif a fost un faimos jucător de bridge (recent, chiar a dezvoltat o aplicație pentru iPhone, destinată acestui joc de cărți). În noiembrie 2005, a primit de la UNESCO medalia Sergei Eisenstein, ca recunoaștere pentru contribuțiile sale în lumea filmului și a diversității culturale.

15
/04
/14

Scurtmetraje regizate de Nicolae Constantin Tănase şi Dorian Boguţă se numără printre titlurile selectate în programul românesc prezentat la Short Film Corner, un eveniment necompetitiv destinat profesioniştilor din cinema care are loc în timpul Festivalului de Film de la Cannes.

14
/04
/14

În România există puţin peste 30 de cinematografe, 78% din orașele ţării nu au nicio sală de cinema funcțională, iar numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii '90. APFR şi TIFF au demarat o campanie prin care vor schimbe soarta "Marelui Ecran".

13
/04
/14

Noul Cinematograf al Regizorului Român vă propune o seară de film cu un concept inedit: blind-date cu un film, în data de 18 aprilie, la ora 20:00.

11
/04
/14

Două figuri istorice ale căror destine au fost legate acum mai bine de cinci secole sunt vedetele campaniei de imagine a TIFF 2014. Vlad Țepeș și Matei Corvin se „reîntâlnesc” în 2014, în ipostaza de cinefili, pe vizualurile Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

10
/04
/14

Pe 12 aprilie, Caravana Docuart ajunge în Cluj-Napoca, la Cinema Mărăști, cu un eveniment cultural adresat tuturor celor dornici să își croiască un program de weekend pentru sufletul și intelectul lor.

08
/04
/14

Miercuri, 9 aprilie, Institutul Francez vă invită la o seară dedicată lui Alex. Leo Şerban. Evenimentul va începe la 19,30, în Atriumul Institutului, cu un cocktail, urmând ca de la ora 20 să aibă loc proiecţii şi discuţii legate de opera lui Alex. Leo Şerban, în sala Elvire Popesco.

07
/04
/14

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, s-a stins din viaţă la vârsta de 93 de ani. Rooney a fost unul dintre primii copii vedetă de cinema şi s-a bucurat de o imensă popularitate în anii '30 şi '40.