A murit Radu Beligan
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-radu-beligan/

Radu Beligan a murit astăzi, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator. Actorul avea 97 de ani.

Un articol de Liliana Matei|20 iulie 2016

Actorul Radu Beligan, internat de vineri, în Secţia de Terapie Intensivă, a decedat miercuri, 20 iulie, la ora 13.00, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni din județul Bacău, și a străbătut un secol.

Primul său rol în film a fost cel din ,,O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul – în ‘După-amiaza unui torționar’, în regia lui Lucian Pintilie (2001).

A studiat dreptul și filozofia la Bucuresti, a început Conservatorul de Artă dramatică sub îndrumarea  Luciei Sturdza Bulandra. „Am avut norocul să mă întâlnesc cu Victor Ion Popa, apoi cu Sică Alexandrescu și apoi cu Ion Iancovescu, trei întâlniri capitale pentru începutul carierei mele”, povestea într-un interviu.

Începând cu teatrul Muncă și Voie Bună și continuând cu alte companii teatrale își construiește reputația de actor comic popular. „Era destul să pun piciorul pe scenă pentru ca sala să fie cuprinsă de ilaritate “.

Nu se cantoneaza însă în acest gen. Victor Ion Popa îl distribuie în “Cvadratura cercului “ de Kataev. Apoi joacă în ,,Steaua fără nume “ (Miroiu ), “Trei surori “ ( Tuzenbach ), “ Ziariștii “ ( Cerchez ).

În toată cariera, Beligan a realizat peste 80 de roluri în teatru și 30 în filme.

A întâlnit nume extraordinare ale scenei românești: Aura Buzescu, Nicolae Bălțățeanu, Lucia Sturdza Bulandra, Toma Caragiu, Vasiliu-Birlic, Vraca, Victor Ion Popa, Gheorghe Timică, Eugen Ionescu.

A fost director al Teatrului de Comedie din București între 1961 și 1969 și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Ultimul său interviu a fost acordat Ziarului Metropolis, anul acesta, în luna februarie.

,,A încetat din viață Radu Beligan: un mare actor, un om excepțional și un prieten adevărat. Ne-a bucurat pe toți cu talentul său, jovialitatea și pofta sa de viață. A jucat în piese de teatru până la 97 de ani, inclusiv la Teatrul Metropolis, unde ne-a demonstrat tuturor câte poate, până în ultimul moment. Odihnește-te în pace, maestre”, a declarat George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis.

O piaţetă din Bucureşti va purta numele lui Beligan

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca piaţeta dintre Bulevardul Carol I şi Bulevardul I.C. Brătianu să poarte numele actorului Radu Beligan.

Va fi înmormântat sâmbătă

Trupul neînsufleţit al celui care a fost marele actor Radu Beligan va fi depus în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, sâmbătă 23 iulie, între orele 10.00 – 13.00. Înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi la Cimitirul Bellu.

FOTO: Radu Beligan – Petrică Tănase

Citiţi şi:
10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.