A murit ultimul Strugaţki, celebrul scriitor de romane SF
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-murit-ultimul-strugatki-celebrul-scriitor-de-romane-sf/

Scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică, a murit luni, la vârsta de 79 de ani, au anunţat reprezentanţii fundaţiei sale.   Născut în 1933, la Leningrad (numele din perioada sovietică a oraşului Sankt Petersburg), Boris Strugaţki a studiat matematica şi […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Scriitorul rus Boris Strugaţki, coautor, alături de fratele său Arkadi, al unor romane ştiinţifico-fantastice care au fost cenzurate în epoca sovietică, a murit luni, la vârsta de 79 de ani, au anunţat reprezentanţii fundaţiei sale.

 

Născut în 1933, la Leningrad (numele din perioada sovietică a oraşului Sankt Petersburg), Boris Strugaţki a studiat matematica şi a lucrat la Observatorul Astronomic din Pulkovo înainte de a începe să scrie romane SF cu fratele său.

Fraţii Strugaţki au publicat primele lor romane în anii 1960, punând accentul pe aspectele cele mai întunecate din epoca modernă şi adugând elemente de satiră la adresa sistemului sovietic.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale lor, „Picnic la marginea drumului”, a fost cenzurat de regimul comunist rus.

Adaptat mai târziu pentru marele ecran de celebrul regizor Andrei Tarkovski, în filmul „Călăuza/ Stalker”, acest roman a fost considerat profetic, întrucât a prevăzut catastrofa nucleară de la Cernobîl, care s-a produs la 15 ani după publicarea romanului.

Romanele fraţilor Strugaţki au inspirat generaţii întregi de scriitori de romane SF şi au fermecat numeroşi cititori, sensibili la dimensiunea filosofică ce răzbate din ele.

După decesul lui Arkadi, în 1991, Boris Strugaţki a publicat două romane care nu s-au mai bucurat de acelaşi succes. În schimb, romancierul rus s-a remarcat în politică, criticându-l adeseori pe preşedintele Vladimir Putin.

În 2009, Boris Strugaţki a început o corespondenţă îndelungată cu magnatul petrolului Mihail Hodorkovski, care este încarcerat, în care a evocat provocarea cu care se va confrunta omenirea, după epuizarea rezervelor de petrol. Această corespondenţă a fost publicată.

Recent, romancierul rus a semnat o petiţie prin care solicita eliberarea muzicienelor-militante din grupul Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare, şi a opozanţilor arestaţi înainte de ceremonia de învestitură a lui Vladimir Putin, în mai.

Boris Strugaţki suferea de tulburări cardiace şi se afla la spital pentru a face dializă, potrivit agenţiei RIA Novosti, care citează un prieten apropiat al scriitorului.

 

 

Sursa: Mediafax

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.