A venit toamna! La Cartea Românească
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-venit-toamna-la-cartea-romaneasca/

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2015

George Neagoe, în Mizantropul optimist. G. Călinescu şi (de)stalinizarea României, demontează prejudecata că „divinul critic” ar fi fost un caz regretabil al literaturii române; Daniel Puia-Dumitrescu reconstituie Istoria Cenaclului de Luni şi a generaţiei ’80, atît din perspectiva protagoniștilor, cît și din cea a cercetărilor recente în arhivele CNSAS şi în presa vremii.

După parcurgerea a mai mult de două secole de „impresii de călătorie”, eruditul profesor şi istoric literar Mircea Anghelescu publică Lîna de Aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română, o carte care hrăneşte „pofta neostoită pentru călătorii” (Matila Ghyka) a turistului contemporan şi dezvăluie trasee necunoscute pentru visătorii cititori în hărţi.

Continuă un alt proiect ambiţios al editurii coordonat de Carmen Muşat şi Oana Crăciun,  Seria de autor „Gheorghe Crăciun”, prin publicarea controversatului roman Compunere cu paralele inegale – una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura română – și a volumului de eseuri de o tulburătoare actualitate Scriitorul și Puterea, care demonstrează că a fi în opoziție este condiţia firească și obligatorie a scriitorului.

Dacă anul editorial 2015 s-a deschis cu un regal de romane – Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui de Cristian Teodorescu, Istoria Regelui Gogoşar de Radu Aldulescu, Femei răspîntii imprevizibile de Constantin Abăluţă, Vremea moroiului de Viorica Răduţă, Muşcînd din moarte ca din ciocolată de Cela Varlam, Mierla neagră de Radu Tuculescu, Nicio clipă Portasar de Cătălin Pavel, Moartea lui Siegfried de Octavian Soviany, Ghetsimani ’51 de Dan Stanca şi debutul excepţional Fotograful Curţii Regale de Simona Antonescu –, care deja au căpătat notorietate, e rândul unei cărţi fabuloase care va face istorie: Trilogia Corso de Daniel Vighi.

O poveste multidimensională – doar în aparenţă cuprinde trei romane – a ultimei jumătăţi de veac din viaţa Timişoarei. Liliana Corobca, autoarea bestsellerului Kinderland, surprinde din nou prin explorarea unei zone interzise în romanul Imperiul fetelor bătrîne. cartea

Profesorul Eugen Negrici a decis să îşi publice jurnalul din perioada 1976-2015. Cei 40 de ani de însemnări ale criticului, devenit celebru odată cu publicarea istoriei îndelung dezbătute Iluziile literaturii române, se constituie într-o cronologie îmbogăţită cu glosările din prezent pe marginea anilor în care jurnalul, chiar închis într-un sertar, era secret şi faţă de el însuşi. Sesiunea de toamnă va restabili adevărul.

Colecţia de poezie a fost completată anul acesta de un debut remarcabil Noaptea de gardă de Ionelia Cristea.

Alţi tineri poeţi au confirmat: Linda Maria Baros, Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane; Moni Stănilă, Colonia fabricii, Dmitri Miticov, Dmitri: Genul cinic, Andrei Doboş, valea rea, Vlad Drăgoi, Eschiva, alături de poeţi consacraţi: Gheorghe Vidican, Ochii hăituiţi de trădare, Ion Pop, Casa scărilor.

Sunt în pregătire volumele: Cartea poemelor mele nescrise de Varujan Vosganian şi Puţin sub linie de Robert Şerban.

Foto: Cartea Românească – cartearomaneasca.ro

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.