Academia Itinerantă Andrei Şerban 2016 la Castelul Macea (Arad)
https://www.ziarulmetropolis.ro/academia-itineranta-andrei-serban-2016-la-castelul-macea-arad/

Academia Itinerantă Andrei Şerban revine în acest an cu un nou atelier-rezidenţă dedicat tinerilor actori români susţinut de regizorul Andrei Şerban, ce se va derula între 12-18 iulie 2016 la Castelul Macea şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2016

Ediţia 2016 este organizată în parteneriat de Primăria Municipiului Arad şi Centrul Municipal de Cultură Arad, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, Asociaţia Film ETC., Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” al Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Academia Itinerantă Andrei Şerban este un program-cadru conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind tineri actori, alături de artişti din alte discipline. Iniţiată de Corina Şuteu în 2007, pentru a răspunde nevoii de a construi forme de pregătire artistică şi spaţii de creativitate care să stimuleze existenţa experimentului şi a cercetării artistice, Academia Itinerantă Andrei Şerban este realizată prin ample parteneriate instituţionale, care au inclus la ediţiile anterioare Institutul Cultural Român, Asociaţia ECUMEST şi Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“ al Teatrului Naţional Bucureşti. Primele patru ediţii ale Academiei au adus împreună peste 200 de actori, regizori, scenografi, dramaturgi, muzicieni, artişti vizuali.

Cea de-a cincea ediţie a Academiei Itinerante va reuni în judeţul Arad peste 35 de actori, dar şi regizori, dramaturgi, muzicieni şi jurnalişti din toată ţara. Atelierul susţinut de regizorul Andrei Şerban va avea loc între 12-18 iulie la Castelul Macea şi la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. În data de 18 iulie regizorul Andrei Şerban şi participanţii la atelier vor susţine o prezentare publică informală a metodei atelierului şi a rezultatelor acestuia.

Atelierele din anii precedenţi au avut ca focus cazul Tanacu (Plopi/New York, 2007), opera lui Brâncuşi (Horezu, 2009), Eminescu (Ipoteşti, 2011), Shakespeare şi Caragiale (Mogoşoaia, 2012). Ediţia din acest an va propune participanţilor lucrul pe texte de Shakespeare, Turgheniev şi Sarah Kane.

„Ideea unei academii teatrale itinerante corespunde unei orientări educative diferite, experimentale, pe care o găseam foarte necesară atunci [la lansare, în 2007] şi acum. […] Concentrate într-un timp extrem de scurt, aceste Ateliere au încercat să demonstreze că e posibil ca, măcar câteva zile, să lăsăm în urmă tot ceea ce e negativ în noi şi relaţiile noastre, ceea ce ne separă, pentru a ne întâlni într-un cadrul diferit, acela de teatru-laborator, ca un grup capabil să coexiste, să simtă în comun, să gândească şi să acţioneze în comun, în căutarea unei calităţi anume. E vorba de o calitate a experienţei de teatru şi de viaţă, greu de definit, dar pe care toţi o intuim şi o dorim, una ce depăşeşte nivelul obişnuit.” – Andrei Şerban în „Academia Itinerantă Andrei Şerban – Cartea Atelierelor” (Editura Nemira, 2013)

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Duminică, 4 octombrie, s-a încheiat a 4-a ediție a București Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc și-a desemnat câștigătorii celor 3 secțiuni competiționale.
 Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan, a decis să acorde marele premiu documentarului  “Roboțelul de aur” regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

05
/10
/15

Marius Manole, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului a împlinit, ieri, 37 de ani. Se spune despre el că este actorul răsfăţat de critici şi adorat de public, însă toate acestea i se datorează talentului şi ambiţiei pe care le posedă din plin.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

04
/10
/15

Un grup de artiști din domenii diferite vă prezintă lansarea EXOD 2.0 #jocdesocietate – o instalație performativ-documentară despre situația mamelor românce plecate la muncă în Italia.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.