„Acasă”, documentarul despre familia ce a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, a câștigat Marele Premiu la DOK.fest Munchen
https://www.ziarulmetropolis.ro/acasa-documentarul-despre-familia-ce-a-trait-20-de-ani-in-delta-vacaresti-a-castigat-marele-premiu-la-dok-fest-munchen/

„Acasă”/ „Acasă, My Home”, filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, care spune povestea familiei care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată, a câştigat Marele Premiu al DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition DOK.international).

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2020

Cea de-a 35-a ediție a prestigiosului festival internațional de film documentar se desfășoară online în perioada 6 – 24 mai.

Radu Ciorniciuc (regizor și co-director de imagine), Lina Vdovîi (scenarist) și Mircea Topoleanu (co-director de imagine) au urmărit și documentat vreme de patru ani experiențele familiei Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, în Delta Văcărești, la traiul plin de provocări din jungla urbană a capitalei, după ce spațiul care le-a fost casă a devenit arie naturală protejată – Parcul Natural Văcărești. Filmul spune povestea provocărilor pe care membrii familiei Enache le-au înfruntat împreună.
În același timp, beneficiind de ajutorul unor voluntari inimoși și al unor organizații umanitare, echipa filmului a desfășurat un proiect social menit să le ofere membrilor familiei Enache acces la educație și sănătate.

Urmăriți aici discuția cu regizorul Radu Ciorniciuc și co-producătorul Ümut Ulidag care a avut loc online în cadrul DOK.fest Munchen.

Ceremonia de premiere poate fi urmărită aici.

Traseul festivalier al documentarului de debut al regizorului Radu Ciorniciuc a început cu premiera mondială în cadrul celei de-a de-a 42-a ediții a Sundance Film Festival (care a avut loc în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020), unde a câștigat Premiul Special al Juriului pentru Imagine în secțiunea World Cinema Documentary.
Filmul s-a bucurat de selecții și invitații în peste 20 de festivaluri internaționale, printre care: CPH.Dox (desfășurat online în perioada 18-29 martie), Vilnius IFF (desfășurat online între 19 martie – 2 aprilie), DocAviv Israel, ZagrebDox, Hong Kong IFF (amânate), Crossing Europe, One World Prague, Movies That Matter, Cartagena FF, Oslo Pix și Sydney FF (anulate).

„Acasă”/ „Acasă, My Home” poate fi văzut în curând online în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cracovia (competiția internațională Krakow Film Festival – online între 31 mai – 7 iunie) și în competiția internațională Thessaloniki Documentary Festival (online în perioada 19 -28 mai).

Apreciat atât de critici, cât și de publicul prezent la festivaluri, „Acasă”/ „Acasă, My Home” a făcut parte la începutul lunii mai dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru familiile sărace din România, afectate de criza financiară provocată de coronavirus. Campania Alex Fund este coordonată de Leslie Hawke, mama celebrului actor Ethan Hawke, ambii regăsindu-se printre spectatorii filmului prezenți la proiecțiile din cadrul Sundance Film Festival. Cu această ocazie, regizorul Radu Ciorniciuc a fost invitatul special al unei discuții online găzduite de Ethan Hawke, despre film și situația familiilor vulnerabile afectate de pandemia de coronavirus.

„Ethan Hawke e nu doar principalul suporter și membru al boardului Alex Fund, ci și cel care a avut ideea primei campanii de sprijin pentru școlarizarea copiilor din mediile vulnerabile pe care am făcut-o în România. Ethan ne-a atras atenția asupra filmului „Acasă, My Home” și eforturilor echipei lui Radu Ciorniciuc, noi am fost impresionați și l-am recomandat tuturor după ce l-am văzut.”, a spus Leslie Hawke.

„Experiența vizionării filmului lui Radu la Sundance a fost extraordinară. Filmul este atât de special, autentic și unic – de la idee și imagine la relația sinceră cu familia. M-a durut să văd schimbările prin care au fost nevoiți să treacă protagoniștii, pierderea legăturii cu natura. M-a emoționat enorm și îl felicit pe Radu pentru succesul binemeritat. ”, a declarat Ethan Hawke.

„Făcusem reportaje internaționale, îmi folosisem economiile pentru achiziționarea unor echipamente de filmare pentru momentul la care m-aș fi simțit pregătit să fac un film. După ce am făcut cunoștință cu membrii familiei Enache, acum patru ani, am decis că acest proiect, care începuse sub forma unui reportaj, trebuie să fie un documentar, pentru a le spune povestea. Acum filmul circulă în festivaluri, dar marea mulțumire e că datorită proiectului social demarat în paralel, membrii familiei Enache sunt împreună, au de ceva vreme o casă a lor, toți sunt sănătoși, au sprijin la școala online din partea voluntarilor.
E minunat să vezi cum au crescut copiii, cât de deschiși, curioși și inteligenți sunt, după toate schimbările și problemele prin care au trecut.”, a mărturisit Radu Ciorniciuc în timpul discuției cu Ethan Hawke.

„Suntem extrem de fericiți că filmul se bucură de succes internațional și de atenția festivalurilor, cu atât mai mult în această perioadă dificilă atât pentru un domeniu profund afectat cum este cinematografia, cât și pentru noi toți, personal și profesional. Sperăm să îl putem prezenta în toamnă și publicului din România.”, a declarat producătorul Monica Lăzurean-Gorgan.

Documentarul „Acasă/ My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc, este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda). Partenerul principal al filmului este UiPath Foundation. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (Romania), Beep Studio (Cehia) și este reprezentat internațional de distribuitorul Autlook Filmsales.

Radu Ciorniciuc este reporter special și regizor de film. Este unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

Resurse:

Site oficial: http://proiectulacasa.ro

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.