„Acasă”, documentarul despre familia ce a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, a câștigat Marele Premiu la DOK.fest Munchen
https://www.ziarulmetropolis.ro/acasa-documentarul-despre-familia-ce-a-trait-20-de-ani-in-delta-vacaresti-a-castigat-marele-premiu-la-dok-fest-munchen/

„Acasă”/ „Acasă, My Home”, filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, care spune povestea familiei care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată, a câştigat Marele Premiu al DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition DOK.international).

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2020

Cea de-a 35-a ediție a prestigiosului festival internațional de film documentar se desfășoară online în perioada 6 – 24 mai.

Radu Ciorniciuc (regizor și co-director de imagine), Lina Vdovîi (scenarist) și Mircea Topoleanu (co-director de imagine) au urmărit și documentat vreme de patru ani experiențele familiei Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, în Delta Văcărești, la traiul plin de provocări din jungla urbană a capitalei, după ce spațiul care le-a fost casă a devenit arie naturală protejată – Parcul Natural Văcărești. Filmul spune povestea provocărilor pe care membrii familiei Enache le-au înfruntat împreună.
În același timp, beneficiind de ajutorul unor voluntari inimoși și al unor organizații umanitare, echipa filmului a desfășurat un proiect social menit să le ofere membrilor familiei Enache acces la educație și sănătate.

Urmăriți aici discuția cu regizorul Radu Ciorniciuc și co-producătorul Ümut Ulidag care a avut loc online în cadrul DOK.fest Munchen.

Ceremonia de premiere poate fi urmărită aici.

Traseul festivalier al documentarului de debut al regizorului Radu Ciorniciuc a început cu premiera mondială în cadrul celei de-a de-a 42-a ediții a Sundance Film Festival (care a avut loc în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020), unde a câștigat Premiul Special al Juriului pentru Imagine în secțiunea World Cinema Documentary.
Filmul s-a bucurat de selecții și invitații în peste 20 de festivaluri internaționale, printre care: CPH.Dox (desfășurat online în perioada 18-29 martie), Vilnius IFF (desfășurat online între 19 martie – 2 aprilie), DocAviv Israel, ZagrebDox, Hong Kong IFF (amânate), Crossing Europe, One World Prague, Movies That Matter, Cartagena FF, Oslo Pix și Sydney FF (anulate).

„Acasă”/ „Acasă, My Home” poate fi văzut în curând online în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cracovia (competiția internațională Krakow Film Festival – online între 31 mai – 7 iunie) și în competiția internațională Thessaloniki Documentary Festival (online în perioada 19 -28 mai).

Apreciat atât de critici, cât și de publicul prezent la festivaluri, „Acasă”/ „Acasă, My Home” a făcut parte la începutul lunii mai dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru familiile sărace din România, afectate de criza financiară provocată de coronavirus. Campania Alex Fund este coordonată de Leslie Hawke, mama celebrului actor Ethan Hawke, ambii regăsindu-se printre spectatorii filmului prezenți la proiecțiile din cadrul Sundance Film Festival. Cu această ocazie, regizorul Radu Ciorniciuc a fost invitatul special al unei discuții online găzduite de Ethan Hawke, despre film și situația familiilor vulnerabile afectate de pandemia de coronavirus.

„Ethan Hawke e nu doar principalul suporter și membru al boardului Alex Fund, ci și cel care a avut ideea primei campanii de sprijin pentru școlarizarea copiilor din mediile vulnerabile pe care am făcut-o în România. Ethan ne-a atras atenția asupra filmului „Acasă, My Home” și eforturilor echipei lui Radu Ciorniciuc, noi am fost impresionați și l-am recomandat tuturor după ce l-am văzut.”, a spus Leslie Hawke.

„Experiența vizionării filmului lui Radu la Sundance a fost extraordinară. Filmul este atât de special, autentic și unic – de la idee și imagine la relația sinceră cu familia. M-a durut să văd schimbările prin care au fost nevoiți să treacă protagoniștii, pierderea legăturii cu natura. M-a emoționat enorm și îl felicit pe Radu pentru succesul binemeritat. ”, a declarat Ethan Hawke.

„Făcusem reportaje internaționale, îmi folosisem economiile pentru achiziționarea unor echipamente de filmare pentru momentul la care m-aș fi simțit pregătit să fac un film. După ce am făcut cunoștință cu membrii familiei Enache, acum patru ani, am decis că acest proiect, care începuse sub forma unui reportaj, trebuie să fie un documentar, pentru a le spune povestea. Acum filmul circulă în festivaluri, dar marea mulțumire e că datorită proiectului social demarat în paralel, membrii familiei Enache sunt împreună, au de ceva vreme o casă a lor, toți sunt sănătoși, au sprijin la școala online din partea voluntarilor.
E minunat să vezi cum au crescut copiii, cât de deschiși, curioși și inteligenți sunt, după toate schimbările și problemele prin care au trecut.”, a mărturisit Radu Ciorniciuc în timpul discuției cu Ethan Hawke.

„Suntem extrem de fericiți că filmul se bucură de succes internațional și de atenția festivalurilor, cu atât mai mult în această perioadă dificilă atât pentru un domeniu profund afectat cum este cinematografia, cât și pentru noi toți, personal și profesional. Sperăm să îl putem prezenta în toamnă și publicului din România.”, a declarat producătorul Monica Lăzurean-Gorgan.

Documentarul „Acasă/ My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc, este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda). Partenerul principal al filmului este UiPath Foundation. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (Romania), Beep Studio (Cehia) și este reprezentat internațional de distribuitorul Autlook Filmsales.

Radu Ciorniciuc este reporter special și regizor de film. Este unul dintre co-fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF și a fost premiat național și internațional la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) și Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

Resurse:

Site oficial: http://proiectulacasa.ro

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.