Acces liber, proiecții speciale, muzică și campanii de donații pentru comunitatea ucraineană la #TIFF2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/acces-liber-proiectii-speciale-muzica-si-campanii-de-donatii-pentru-comunitatea-ucraineana-la-tiff2022/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) anunţă TIFF For Ukraine, o iniţiativă specială care va fi dedicată comunităţii, dar şi cineaştilor ucraineni.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2022

Programul festivalului de anul acesta va include filme create de regizori din țara vecină. Printre ele se numără Reflection (2021), în regia lui Valentyn Vasyanovych, care spune povestea lui Serhiy, un chirurg ucrainean capturat de forțele rusești în zona de conflict din estul țării, unde este expus la toate ororile războiului. Eliberat, el încearcă să își reia viața obișnuită, alături de familie, dar de multe ori acest lucru se dovedește imposibil. Filmul a făcut parte din selecția oficial a Festivalului de la Veneția în 2021.

O proiecție specială va avea și Rhino (2021), în regia lui Oleg Sentsov. Filmul urmărește viața unui tânăr delincvent, care urcă în ierarhia mafiei ucrainene din anii ’90. Cu un trecut violent, el găsește însă o șansă să se îndrepte. Dar o va face? Rhino a făcut parte din selecția unor festivaluri de film precum Veneția sau Varșovia.

Oleg Sentsov a fost arestat în 2014, după ce a protestat împotriva anexării Crimeei de către Rusia și condamnat la 20 de ani de închisoare de către un tribunal rus în august 2015, sub acuzația de complot terorist. O campanie pentru eliberarea lui a fost susținută de Academia Europeană de Film, Amnesty International, Parlamentul European, dar și de regizori precum Ken Loach, Pedro Almodóvar sau Agnieszka Holland, care au trimis o scrisoare autorităților ruse pentru eliberarea lui. La 7 septembrie 2019, Sentsov a fost eliberat într-un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

„Încerc să țin separate cele două părți: activismul și filmele. Prin filmele mele vreau să îmi exprim lumea interioară. Poate la un moment dat mă voi simți pregătit să fac un film despre război, dar acum e prea dureros”, declara în 2021 Oleg Sentsov pentru The Hollywood Reporter.

Ca parte din EducaTIFF, secțiunea dedicată copiilor și adolescenților, vor avea loc proiecții de filme cu subtitrări în limba ucraineană. În plus, pe baza unui act de identitate, cetățenii ucraineni vor avea acces gratuit la toate filmele din festival proiectate în Piața Unirii.

Evenimentele speciale se extind și în afara sălii de cinema: muzicieni ucraineni vor susține concerte pe toată durata TIFF 2022, iar una dintre zilele festivalului va fi dedicată mâncării și preparatelor tradiționale.

„Cultura a jucat mereu un rol esențial în a deschide noi punți de comunicare, iar TIFF reflectă de ani de zile prezentul, așa cum se întâmplă. Pentru cea de-a 21-a ediție a festivalului, am decis să punem în focus nu doar cineaștii ucraineni și vocile lor puternice, dar să transmitem și miilor de refugiați ucraineni o invitație de a lua parte la TIFF. Acesta este răspunsul nostru în fața absurdului care definește orice război, credem mai mult ca oricând în puterea filmului, a culturii și a dialogului de a aduce oamenii împreună”, spune Tudor Giurgiu, Președintele TIFF.

Spectatorii și invitații festivalului vor fi încurajați să susțină industria de film ucraineană printr-o campanie de donații SMS. Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industrie cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam.

Programul complet și detalii despre TIFF For Ukraine vor fi anunțate curând pe paginile oficiale ale festivalului.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.