ACTOR. ACTORI Expoziție de fotografie Andrei Runcanu la Teatrul de Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/actor-actori-expozi%c8%9bie-de-fotografie-andrei-runcanu-la-teatrul-de-comedie/

Teatrul de Comedie găzduieşte în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziţia de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful şi actorul Andrei Runcanu. Expoziţia cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor şi camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât şi cel care realizează fotografia, sunt actori.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2019

Miza acestei expoziții constă în faptul că realizează o trecere dincolo de bariera formală a actorului care, folosindu-și mecanismele tipice meseriei, oferă aparatului de fotografiat o imagine prestabilită. Fiind fotografiați de un coleg actor, interpreții renunță la interpretare și fac un salt subtil către zone interioare ce le relevă personalitatea și emoțiile sincere.

„Aceste portrete nu sunt nici ale actorilor, nici ale mele. Sunt rezultatul unui schimb dintre noi, unul sincer, fără măști și tehnici ale meseriei. Am încercat să le arăt actorilor că înțeleg perfect cum e și de partea cealaltă a aparatului și că le apreciez și prețuiesc fiecare incursiune în intimitate, iar apoi m-am lăsat purtat pe drumul lor propriu.” – Andrei Runcanu.

 Costume: Irina Marinescu

***

Andrei RUNCANU a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București în 2006, apoi în 2008, secția Actorie, din cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, din București, la clasa lui Adrian Pintea. Din 2007 și până în prezent joacă pe scenele mai multor teatre din București: Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon și Teatrul Metropolis.

Din 2009 își începe incursiunea și în lumea fotografiei, publicând în reviste culturale sau de modă din România, Franța, Anglia, Spania și Statele Unite.Actor. Actori este a doua expoziție individuală a lui Andrei Runcanu.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.