Actorii selectați în programul 10 pentru FILM la TIFF 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-selectati-in-programul-10-pentru-film-la-tiff-2016/

10 actori talentaţi din teatrele din România vor fi prezentaţi publicului, presei şi profesioniştilor din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în cea de-a cincea ediţie a programului 10 pentru FILM. Între 2 şi 4 iunie, în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri, premiere de film şi dezbateri şi vor fi introduşi regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2016

40 de actori de diferite vârste, din toate colțurile țării, care s-au afirmat în teatru, dar nu au avut roluri majore pe marele ecran, au fost promovați în cele patru ediții de până acum ale programului 10 pentru FILM. După fiecare ediție, actorii au fost remarcați de regizori și producători, iar unii au fost distribuiți în filme. Printre aceștia, Maria Obretin, Fülöp Erzsébet, Elena Ivanca, Alina Ilea, Lucian Teodor Rus, Alex Ion. Ca în fiecare an, actorii beneficiază de broșuri dedicate, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.

Cei zece actori sunt: Alina Petrică (Godot Café-Teatru, În Culise,  Teatrelli – București), Andi Gherghe (Teatrul Ariel din Târgu Mureș), Cătălina Bălălău (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț), Cezar Grumăzescu (Teatrul Excelsior din București, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie), Ciprian Scurtea (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), Cristian Rigman (Teatrul Național din Cluj Napoca), Ioana-Florentina Manciu (Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova), Nicholas Cațianis (Teatrul Excelsior din București, Teatrul Național I.L.Caragiale), Richard Balint (Teatrul de Stat Oradea), Sânziana Tarță (Teatrul Național din Cluj-Napoca).

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă, Domnica Cârciumaru (director de casting), Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet) și Ileana Cecanu (publicist, coordonatorul proiectului).

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.