Actorii TNB fac fapte bune prin intermediul unei expoziții de fotografie
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-tnb-fac-fapte-bune-prin-intermediul-unei-expozitii-de-fotografie/

Joi seara, la Teatrul Naţional din Bucureşti a fost vernisată expoziţia de fotografie „WaterLear”, semnată Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2019

Au fost prezentate publicului 20 de portrete spectaculoase ale actorilor care joacă în „Regele Lear”, regizat de David Doiashvili. Expoziția cu vânzare are și un scop caritabil, sumele strânse fiind folosite pentru a construi un leagăn special pentru persoanele cu dizabilități.

La eveniment au participat numeroși spectatori (care au vizionat ulterior remarcabila creație shakespeariană care îl are ca protagonist pe Mihai Constantin), actori, muzicieni și oameni de cultură, iar amfitrionul acestui vernisaj a fost Ion Caramitru, managerul Teatrului Național din București.

„Avem în această seară o expoziție de fotografie artistică în care veți putea vedea personajele acestui spectacol, realizate în timpul repetițiilor de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Național. El nu este la prima „abatere”, ca să spunem așa, a mai făcut asemenea expoziții, este un om obsedat de teatru și noi astfel de oameni căutăm”, a declarat cu prilejul vernisajului directorul TNB, Ion Caramitru.

La rândul său, regizorul georgian David Doiashvili, care se află într-o dublă colaborare cu TNB, după „Regele Lear” și „Livada de vișini”, a precizat: „Un fotograf bun este acel fotograf care nu ne amintește ce a fost și cum a fost, ci cu adevărat bun este acel fotograf care surprinde cu exactitate clipa. Și eu cred că așa este prietenul nostru Florin Ghioca, îl felicit pentru această expoziție și trebuie să-i mulțumesc și că ne aduce aminte de ce a fost și pentru că a surprins clipa cu exactitate”, a declarat regizorul David Doiashvili.

Primele portrete s-au vândut chiar în cadrul vernisajului, iar fotograful Florin Ghioca a ținut să le mulțumească celor care au făcut posibilă expoziția, începând cu actorii și regizorul spectacolului „Regele Lear”: „Imaginile acestea incredibile surprind actori foarte expresivi, alături de care a fost o adevărată plăcere să lucrez. Cred că spectacolul realizat remarcabil de David Doiashvili este unul dintre cele mai bune din ultimii ani din teatrul românesc și cu siguranță unul dintre cele mai spectaculoase din punct de vedere vizual. Mi-aș dori ca într-o zi să existe și un album dedicat acestui spectacol, nu numai o serie de expoziții”, a precizat fotograful TNB, Florin Ghioca.

Acesta a mai declarat că următorul său proiect fotografic îi este dedicat marelui actor Victor Rebengiuc, căruia intenționează să îi ofere o expoziție drept cadou simbolic la aniversarea din februarie 2020, vernisată de asemenea la Teatrul Național din București.

Până atunci însă, publicul care va veni la Sala Mare a TNB în perioada următoare, va avea posibilitatea de a achiziționa fotografiile expuse în foaier, care sunt de altfel semnate de actorii protagoniști în spectacolul „Regele Lear”. Sumele strânse în urma vânzării imaginilor vor fi folosite în scop caritabil, pentru a construi primul leagăn mobil dedicat persoanelor cu dizabilități!

„Am aflat că nu există așa ceva în România și văzând bucuria copiilor care s-au dat într-un asemenea leagăn în alte țări am decis să construim și noi un prim leagăn de acest fel, în care persoanele cu dizabilități să se poată sui în voie. Sperăm ca pe viitor să existe asemenea leagăne în toate orașele țării”, a mai precizat fotograful și jurnalistul Florin Ghioca.

Printre actorii care au „intrat la apă” în expoziția „WaterLear” se numără Marius Manole, Mihai Constantin, Crina Semciuc, Monica Davidescu, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Ioan Andrei Ionescu, Alexandra Sălceanu și Tudor Istodor. Fotografiile au fost realizate cu prilejul unei filmări pe care actorii au făcut-o într-un bazin cu apă, pentru spectacol.

De numele lui Florin Ghioca se leagă și alte expoziții importante de fotografie de teatru, printre care „L’Om DaDa – making of”, vernisată la celebrul centru al dansului Sadler’s Wells din Londra, „Teatru pe-un butoi cu pulbere”, prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru NETA, sau „Act Angry”, care a avut două vernisaje, unul în cadrul „Winter Festival” de la Sarajevo, celălalt la Festivalul Internațional de Arte Vizuale VSLO.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.