Actorii Vlad Ivanov, Maria Drăguş şi Mălina Manovici,, în juriul Festivalului Ceau, Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-vlad-ivanov-maria-dragus-si-malina-manovici-in-juriul-festivalului-ceau-cinema/

Actorii Vlad Ivanov, Maria Drăguş şi Mălina Manovici vor face parte din juriul competiţiei internaţionale la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|29 mai 2019

Vlad Ivanov este unul dintre cei mai distribuiţi actori români, cu o carieră impresionantă atât în cinematografia română, cât şi în cea internaţională. Devenit celebru cu terifiantul rol din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), care i-a adus regizorului Cristian Mungiu trofeul Palme d`Or la Cannes, Vlad Ivanov a jucat în zeci de filme şi a fost recompensat cu numeroase premii.

A interpretat o serie de personaje memorabile în filme ca „Poliţist, adjectiv” (2009, r. Corneliu Porumboiu), „Poziţia copilului” (2013, r. Călin Peter Netzer), „Expresul zăpezii” (2013, r. Bong Joon-ho), unde a jucat alături de staruri precum Chris Evans, Tilda Swinton, Ed Harris sau John Hurt, „Bacalaureat” (2016, r. Cristian Mungiu), „Câini” (2016, r. Bogdan Mirică), „Un pas în urma serafimilor” (2017, r. Daniel Sandu) sau „Apusul” (2018, r. László Nemes).

Cel mai recent rol principal al său este în „La Gomera” (2019), filmul cu care regizorul Corneliu Porumboiu a participat în premieră în Competiţia Festivalului de la Cannes. Ceau Cinema

Născută în România, Maria Drăguş este una dintre cele mai promiţătoare tinere actriţe din Germania, unde a studiat baletul la Şcoala Palucca din Dresda. A devenit cunoscută pentru rolul din „Panglica albă” (2009), film pentru care marele cineast Michael Haneke a obţinut Palme d`Or. Interpretarea i-a adus în 2010 trofeul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar la Premiile Filmului German.

După mai multe apariţii în seriale şi filme din Germania, a fost distribuită în 2016 de Cristian Mungiu într-un rol principal, alături de Adrian Titieni, în „Bacalaureat”, premiat pentru regie la Cannes. Pentru impresionantul rol principal din filmul de epocă „Domnişoara Paradis” (2017, r. Barbara Albert), Maria Drăguş a fost nominalizată la Premiile Filmului Austriac.

În acest an a putut fi văzută în cinematografele din toată lumea, inclusiv în România, în superproducţia „Maria, regina Scoţiei” (2018, r. Josie Rourke), unde joacă alături de Saoirse Ronan şi Margot Robbie. Participarea Mariei Drăguş la Ceau, Cinema! este posibilă cu sprijinul Consulatului Germaniei la Timişoara.

Actriţă colaboratoare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, unde joacă în mai multe spectacole îndrăgite, Mălina Manovici a fost descoperită şi lansată în lumea cinematografiei de Cristian Mungiu, care i-a oferit un rol foarte apreciat în „Bacalaureat” (2016).

În 2018, a făcut un rol principal extrem de puternic şi de lăudat în „Lemonade”, debutul regizoarei Ioana Uricaru. „Lemonade” a avut premiera mondială în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin anul trecut, iar apoi a câştigat premiul de regie la Sarajevo şi a fost nominalizat la Film Independent Spirit Awards din SUA.

Cei trei membri ai juriului competiţiei vor decerna Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro, oferiţi de Vitas România.

Spectatorii vor decide, tot dintre filmele din competiţie, Premiul Publicului, în valoare de 500 euro, oferiţi de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Cea de-a şasea ediţie a Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Evenimentul este realizat de voluntari şi susţinut de: postul de televiziune TNT România, Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, Consulatul Germaniei la Timişoara, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Goethe, Fundaţia Art Encounters, Porsche Timișoara, Restaurantul Vinto, Hotel Timișoara, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Teatrul Auăleu, Anim`est, Institutul Polonez din Bucureşti, Primăria Gottlob.

Foto: Ceau Cinema – Iulia Weiss, facebook

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.