Actorul Alexandru Repan împlinește 81 de ani. O viață dedicată scenei
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-alexandru-repan-implineste-81-de-ani-o-viata-dedicata-scenei/

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătoreşte, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieţii. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în faţa publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziţie de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2021

Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. Este un bărbat şarmant, cu privire pătrunzătoare şi cu zâmbet cuceritor. A fost fratele mijlociu din Fraţii Karamazov, fermecătorul Claudiu, din Hamlet sau Lopahin, din Livada de vişini. Actorul mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre.

După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă.

În 1961, intră la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi  Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.

Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul Barbu Ştefănescu Delavrancea. În 1969, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa. 

Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului Nottara, amintim (selectiv): Anonimul de Ion Omescu, regia: Dan Nasta; O lună la ţară de Ivan Sergheevici Turgheniev, regia: George Rafael; Crimă şi pedeapsă, adaptare după romanul lui Fiodor Dostoievski, regia: Sanda Manu; Şi eu am fost în Arcadia de Horia Lovinescu, regia: Dan Nasta; Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri, regia: Dan Nasta; Hamlet de William Shakespeare, regia: Dinu Cernescu; Întoarcerea la Micene de Evanghelos Averoff Tossizza, regia: Dan Nasta; Frumoasa istorie a vieţii şi a morţii regelui Henric al IV-lea de William Shakespeare, regia: Lucian Giurchescu; Patima fără sfârşit de Horia Lovinescu, regia: George Rafael; Pagini din Craii de Curtea Veche de Mateiu Caragiale, regia: Alexandru Repan; Mizantropul de J.B.P. Molière, regia: Dan Nasta; Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă de        Horia Lovinescu, regia: Dan Micu; Noaptea umbrelor de Horia Lovinescu, regia: Dan Nasta; Karamazovii, adaptare după Fraţii Karamazov de Fiodor Dostoievski, regia: Dan Micu; Insomnie de Adrian Dohotaru, regia: Alexandru Dabija; Negru şi roşu de Horia Lovinescu, regia: Dan Micu; Cum vă place de William Shakespeare, regia: Dan Micu; Livada de vişini de  A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski; Al patrulea anotimp de Horia Lovinescu, regia: Dan Micu; Regele moare de Eugène Ionesco, regia: Dominic Dembinski; Jacques şi stăpânul său de Milan Kundera, regia: Petre Bokor; Arşiţa şi viscolul de Mihai Ispirescu, regia: Dominic Dembinski; Underground, adaptare după Azilul de noapte de Maxim Gorki, regia: Alexandru Repan; Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee, regia: Radu Gabrea; Vino la pod, iubita mea! de Kiszely Gábor, regia: Alexandru Repan; Hora iubirilor de Arthur Schnitzler, regia: Felix Alexa; Romeo şi Jeannette de Jean Anouilh, regia: Claudiu Goga; Prăpăstiile Bucureştilor, adaptare după Matei Millo, regia: Ada Lupu; Variaţiuni enigmatice de Eric-Emmanuel Schmitt, regia: Claudiu Goga; Jocul dragostei şi al morţii de Romain Rolland, regia: Lucian Giurchescu; Leonce şi Lena de Georg Büchner, regia: Felix Alexa; Petrecere  într-un pian cu coadă de Mihai Ispirescu, regia: Alexandru Repan; Cabinierul de Ronald Harwood, regia: Marcel Ţop; Vizitatorul de Eric-Emmanuel Schmidt, regia: Claudiu Goga; Antigona de Jean Anouilh, regia: Claudiu Goga; Execuţie în direct de Arthur Miller, regia: Petre Bokor; Blues de Arthur Miller, regia: Petre Bokor; Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, regia: Vlad Massaci; Nu vorbiţi cu actorii de Tom Dudzick, regia: Diana Lupescu; Roman teatral de Mihail Bulgakov, regia: Vlad Massaci; Rapsodie-n roz, adaptare după romanul omonim al lui Eric-Emmanuel Schmitt, regia: Alexandru Repan.

A fost solicitat să joace şi pe alte scene: Sfârşitul Troiei de Walter Jens, regia: Vlad Mugur, la Teatrul Mic; a participat în distribuţia monumentalului spectacol semnat de Silviu Purcărete şi realizat la Teatrul Naţional din Craiova, Danaidele, dramatizare de Silviu Purcărete; Năluca de Lucian Chişu, Dan Micu şi Fănuş Neagu, regia: Dan Micu, la Teatrul Naţional din Bucureşti; Bine, mamă, da` ăştia povestesc în actu` doi ce se-ntâmplă în actu` întâi de Matei Vişniec, regia: Nona Ciobanu, la Teatrul Mic; Valsul câinilor de Leonid Andreev, regia: Nona Ciobanu, la Teatrul Mic; Eleni de Kostas Asimakopoulos, regia: Ion Cojar, la Teatrul Naţional din Bucureşti; Richard al III-lea nu se mai face de Matei Vişniec, regia: Michel Vivier, la Teatrul de Vest, Reşiţa; Colonia îngerilor de Ştefan Caraman, regia: Nona Ciobanu, la Teatrul Mic.

Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes (Rochia albă de dantelă, Hanul dintre dealuri, Lumini şi umbre).

Pentru cariera sa artistică remarcabilă, Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat, în anul 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

Vă aşteptăm, aşadar, să îl aplaudăm împreună pe Alexandru Repan și să îi urăm La mulţi ani!.

01
/08
/18

Eşti ceea ce ai văzut, ce ai cunoscut, ceea ce ai acumulat. Mai mult nu eşti, decât dacă eşti fariseu – Horaţiu Mălăele. Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte, astăzi, 66 de ani. Mălăele îşi serbează ziua de naştere pe scenă, în spectacolul „Fierarii” - TNB (Sala Mare), de la ora 20:00. „M-am născut pe 31 iulie, dar în acte sunt trecut pe 1 august", spune actorul.

26
/07
/18

"Meseria asta ucide în multe feluri. Ucide când joci puţin, dar şi când joci mult, când nu joci deloc, dar şi când joci mediu, când joci prost. Este o profesie îngrozitoare, care ucide cercul prietenilor, familia şi într-un final pe tine." - Dan Condurache. Junele prim al Teatrului Mic din anii "80 împlinește, astăzi, 66 de ani!

11
/07
/18

"Pe de o parte, susţinem lucruri minunate, pe de alta, facem fapte groaznice de care, de cele mai multe ori, nu suntem conştienţi(...)" - Mariana Buruiană . Actrița născută la Arad, ale cărei talent și frumusețe l-au determinat pe poetul Emil Brumaru să îi dedice câteva poezii., împlinește, astăzi 63 de ani

01
/07
/18

Olivia de Havilland, cea mai longevivă actriță din distribuția filmului "Pe aripile vântului", a împlinit 102 ani! Câștigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriță în anii 1947 și 1950, Olivia de Havilland este ultima "stea" în viață din epoca de aur a Hollywood-ului.

20
/06
/18

S-a născut la Honolulu, în Hawaii, a fost pasionată de balet în adolesccență, a fost căsătorită de două ori, are patru copii, trei nomonalizari la Oscar si un premiu Oscar pentru rol principal. Nicole Kidman împlinește, astăzi, 51 de ani...

25
/04
/18

"Dacă aveţi nevoie de mine, mă găsiţi tot acolo unde eram când nu aveaţi nevoie de mine." - Al Pacino. Lucruri mai puțin știute despre Pacino: nu a fost niciodată căsătorit, are trei copii, dintre care doi gemeni, tatal său s-a născut în oraşul italian Corleone, în copilărie imita actorii văzuţi la televizor, la începutul carierei a trăit multă vreme în sărăcie si a fost arestat în tinerețe pentru port de armă.

24
/04
/18

„Îmi place ideea că sunt cea mai bătrână din cameră, fiindcă mi se iartă totul“, spunea în urmă cu ceva vreme Shirley MacLain, actriţa care împlinește, astăzi, 84 de ani.

12
/04
/18

“Pasiunea pentru meseria asta m-a urmărit toată viața. M-a terorizat, chiar. De-a lungul vieții, am avut trei divorțuri. Niciunul dintre ele nu m-a dat peste cap în așa măsură încât să-mi ratez măcar o parte a carierei... Nu am amestecat niciodată meseria cu viața particulară.” – Florin Zamfirescu. Aplaudat în zeci de spectacole și lăudat pentru cele peste 30 de roluri interpretate pe marele ecran, actorul Florin Zamfirescu împlinește, astăzi, 69 de ani!

02
/04
/18

„Mi-aş fi dorit o dragoste ne­pasională, dar pe viaţă. Iubirea adevărată n-are de-a face cu pasiunea. Am trăit pasiuni şi ştiu despre ce vorbesc” - Manuela Hărăbor. Una dintre cele mai frumoase actrițe românce din toate timpurile împlinește, astăzi, 50 de ani.

09
/03
/18

„Teatrul nu moare şi nu va muri niciodată, el evoluează în dispreţul vieţii curente." - Ion Caramitru. Renumitul regizor, actor și om de teatru - preşedinte al UNITER din 1990 şi director al Teatrului National din Bucuresti din 2005 - împlinește, astăzi, 76 de ani!

01
/03
/18

I-ați fredonat numeroase melodii, de la muzica animației ”Maria Mirabela”, la compozițiile din ”Lăutarii” și ”Șatra”. Astăzi, cel mai cunoscut compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, împlineşte 81 de ani. Și, dacă nu știați, în anul 2014 UNESCO a inclus valsul lui Eugen Doga din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” între cele patru capodopere muzicale ale secolului XX...

26
/02
/18

“Cea mai dificilă profesie este cea de om. Aia de părinte este o minune. Asta de actor este o plăcere. Aia de om este un chin.” - Alexandru Repan. Cunoscutul actor (şi regizor), a cărui carieră artistică cuprinde peste 70 de spectacole de teatru și mai mult de 30 de roluri în filme, împlinește, astăzi, 78 de ani!

12
/02
/18

Aflat de mai bine de șase decenii în lumina reflectoarelor, unul dintre cei mai iscusiți maeștri ai scenei și ecranului românesc din toate timpurile a împlinit, zilele trecute,  85 de ani de viață. Victor Rebengiuc a ales să-și serbeze aniversarea pe scena Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, în spectacolul cu piesa “Regele moare” de Eugen Ionescu. După reprezentație, spectatorii i-au cântat marelui actor "La mulți ani" si l-au aplaudat îndelung.

02
/02
/18

"Sunt un om care trăit o viaţă plină de compromisuri. Le-am făcut de spaimă, de frică, o viaţă cu foarte multe împliniri în acelaşi timp." - Vladimir Găitan. Actorul care a debutat în „Reconstituirea”, capodopera lui Lucian Pintilie, împlinește, astăzi, 71 de ani!

29
/01
/18

“Mi-e foarte, foarte dor de frumos şi de bun. Mi-e dor de oameni delicaţi şi buni. De oameni deştepti şi generoşi. De educaţie şi tradiţie. Mi-e dor de bun simţ şi bunăvoinţă.” – Oana Pellea. După ce, sâmbătă, maestrul Florin Piersic a împlinit venerabila vârstă de 82 de ani, o altă mare actriță a scenei românești, Oana Pellea, își aniversează astăzi ziua de naștere.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.