Actorul Istvan Teglas şi coregrafa Andreea Novac vor susţine atelierul de actorie şi dans contemporan „Eu şi posibilul eu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-istvan-teglas-si-coregrafa-andreea-novac-vor-sustine-atelierul-de-actorie-si-dans-contemporan-eu-si-posibilul-eu/

După două colaborări de succes, coregrafa Andreea Novac şi actorul Istvan Teglas se reîntâlnesc profesional, pentru a conduce un atelier experimental de actorie şi dans contemporan sugestiv numit „Eu şi posibilul eu“.

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

După cele două colaborări de succes, „Dance a playful body“ şi „Pretend we make you happy“, coregrafa Andreea Novac şi actorul Istvan Teglas se reîntâlnesc profesional, de această dată pentru a conduce un atelier experimental de actorie și dans contemporan, sugestiv numit „Eu și posibilul eu“.

Predau dansul așa cum îl înțeleg – ca plăcerea de a te mișca si de a transmite conținuturi prin mișcare. Mă interesează mai degrabă nevoia și putința oamenilor de a se exprima decât partea formală, estetica, a dansului. Şi-n același timp îi învăț să își descopere corpul, să se simtă comod în propria piele, îi provoc să își permită tot felul de lucruri care să-i aducă mai aproape de corp și în final de ei înșiși.

Andreea Novac,
coregraf

Atelier încheiat cu o reprezentație

Atelierul de dans contemporan se adresează tuturor persoanelor interesate în a experimenta, cu sine şi în grup, potențialul expresiv al corpului şi al cuvântului rostit.

Durata atelierului este de cinci săptămâni; întâlnirile vor avea loc sâmbătă (25 mai, 1, 8, 15, 22 iunie) între orele 14.30-17.30 și se vor finaliza cu o prezentare informală.

Atelierul este deschis amatorilor (începând cu vârsta de 18 ani), nu necesită experiență anterioară în dans sau actorie și va fi structurat astfel: în primele două întâlniri (25 mai, 1 iunie) prin exerciții conduse, improvizații și compoziții în timp real, individual și în grup, participanții se vor concentra pe sensibilizarea și disponibilizarea participanților, pe spontaneitate și autenticitate ca mijloace de activare a creativității.

La finalul fiecărei întâlniri vor fi discuții despre experiențele parcurse și despre materialul rezultat. Următoarele două întâlniri (8 și 15 iunie) vor fi axate pe structurarea materialului apărut, pentru prezentare finală. Ultima întâlnire coincide cu repetiția pentru prezentare și prezentarea propriu-zisă.

„Prin modul de a lucra împreună la un nou spectacol, proiect, sau atelier, am avut parte mereu de căutari și întâlniri importante. Felul în care m-am apropiat de oameni şi în acelaşi timp de mine prin lucrurile astea m-a marcat de-a lungul anilor“, spune Istvan Teglas.

Dansatorul mărturiseşte că unele experienţe i-au schimbat total directia înspre care se îndrepta, altele i-au atras atenția unde greșeşte și unde mai are de lucrat, iar celelalte i-au dat încrederea de a merge mai departe. Astfel, a ajuns la ideea de susținere a acestui atelier împreună cu Andreea Novac, cu care a împărtășit în ultimii ani aproape toate experiențele importante legate de spectacole, ateliere, proiecte, întâlniri, dar și de căutari noi.

Probabil acesta era următorul pas, de a crea împreună un loc unde lucrurile adunate de noi să capete un alt sens prin prisma altora. Încercarea noastră cu spectacolul „Dance a playful body“, unde, după fiecare reprezentație, în ultimul an am ținut o discuție cu publicul, ne-a îndemnat probabil la acest demers nou al lucrurilor. Experiența ei bogată în lucrul cu oamenii și experiența mea din partea cealaltă a sălii de spectacol se întâlnesc prima oară aici în atelierul experimental. Pot doar spera că lucrurile de care am avut noi parte în anii aceștia se vor reflecta în toată perioada atelierului.

Istvan Teglas,
actor și dansator

Info:

Spațiul de desfășurare este noua sală de spectacole a Centrului Național al Dansului București – Stere Popescu – situată în Bd. Mărășești nr. 80-82.

Înscrierea se face prin email la adresa [email protected].

Prețul întregului atelier (15 ore) este de 500 de lei și se achită integral la prima întâlnire.

Data limită a înscrierilor este 23 mai.

În e-mail-ul de înscriere trebuie precizat și numărul de telefon.

Foto credit: Dan Ioniță, arhivă personală Andreea Novac

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.