Actorul Istvan Teglas şi coregrafa Andreea Novac vor susţine atelierul de actorie şi dans contemporan „Eu şi posibilul eu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-istvan-teglas-si-coregrafa-andreea-novac-vor-sustine-atelierul-de-actorie-si-dans-contemporan-eu-si-posibilul-eu/

După două colaborări de succes, coregrafa Andreea Novac şi actorul Istvan Teglas se reîntâlnesc profesional, pentru a conduce un atelier experimental de actorie şi dans contemporan sugestiv numit „Eu şi posibilul eu“.

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

După cele două colaborări de succes, „Dance a playful body“ şi „Pretend we make you happy“, coregrafa Andreea Novac şi actorul Istvan Teglas se reîntâlnesc profesional, de această dată pentru a conduce un atelier experimental de actorie și dans contemporan, sugestiv numit „Eu și posibilul eu“.

Predau dansul așa cum îl înțeleg – ca plăcerea de a te mișca si de a transmite conținuturi prin mișcare. Mă interesează mai degrabă nevoia și putința oamenilor de a se exprima decât partea formală, estetica, a dansului. Şi-n același timp îi învăț să își descopere corpul, să se simtă comod în propria piele, îi provoc să își permită tot felul de lucruri care să-i aducă mai aproape de corp și în final de ei înșiși.

Andreea Novac,
coregraf

Atelier încheiat cu o reprezentație

Atelierul de dans contemporan se adresează tuturor persoanelor interesate în a experimenta, cu sine şi în grup, potențialul expresiv al corpului şi al cuvântului rostit.

Durata atelierului este de cinci săptămâni; întâlnirile vor avea loc sâmbătă (25 mai, 1, 8, 15, 22 iunie) între orele 14.30-17.30 și se vor finaliza cu o prezentare informală.

Atelierul este deschis amatorilor (începând cu vârsta de 18 ani), nu necesită experiență anterioară în dans sau actorie și va fi structurat astfel: în primele două întâlniri (25 mai, 1 iunie) prin exerciții conduse, improvizații și compoziții în timp real, individual și în grup, participanții se vor concentra pe sensibilizarea și disponibilizarea participanților, pe spontaneitate și autenticitate ca mijloace de activare a creativității.

La finalul fiecărei întâlniri vor fi discuții despre experiențele parcurse și despre materialul rezultat. Următoarele două întâlniri (8 și 15 iunie) vor fi axate pe structurarea materialului apărut, pentru prezentare finală. Ultima întâlnire coincide cu repetiția pentru prezentare și prezentarea propriu-zisă.

„Prin modul de a lucra împreună la un nou spectacol, proiect, sau atelier, am avut parte mereu de căutari și întâlniri importante. Felul în care m-am apropiat de oameni şi în acelaşi timp de mine prin lucrurile astea m-a marcat de-a lungul anilor“, spune Istvan Teglas.

Dansatorul mărturiseşte că unele experienţe i-au schimbat total directia înspre care se îndrepta, altele i-au atras atenția unde greșeşte și unde mai are de lucrat, iar celelalte i-au dat încrederea de a merge mai departe. Astfel, a ajuns la ideea de susținere a acestui atelier împreună cu Andreea Novac, cu care a împărtășit în ultimii ani aproape toate experiențele importante legate de spectacole, ateliere, proiecte, întâlniri, dar și de căutari noi.

Probabil acesta era următorul pas, de a crea împreună un loc unde lucrurile adunate de noi să capete un alt sens prin prisma altora. Încercarea noastră cu spectacolul „Dance a playful body“, unde, după fiecare reprezentație, în ultimul an am ținut o discuție cu publicul, ne-a îndemnat probabil la acest demers nou al lucrurilor. Experiența ei bogată în lucrul cu oamenii și experiența mea din partea cealaltă a sălii de spectacol se întâlnesc prima oară aici în atelierul experimental. Pot doar spera că lucrurile de care am avut noi parte în anii aceștia se vor reflecta în toată perioada atelierului.

Istvan Teglas,
actor și dansator

Info:

Spațiul de desfășurare este noua sală de spectacole a Centrului Național al Dansului București – Stere Popescu – situată în Bd. Mărășești nr. 80-82.

Înscrierea se face prin email la adresa [email protected].

Prețul întregului atelier (15 ore) este de 500 de lei și se achită integral la prima întâlnire.

Data limită a înscrierilor este 23 mai.

În e-mail-ul de înscriere trebuie precizat și numărul de telefon.

Foto credit: Dan Ioniță, arhivă personală Andreea Novac

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.