Actorul Istvan Teglas şi coregrafa Andreea Novac vor susţine atelierul de actorie şi dans contemporan „Eu şi posibilul eu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorul-istvan-teglas-si-coregrafa-andreea-novac-vor-sustine-atelierul-de-actorie-si-dans-contemporan-eu-si-posibilul-eu/

După două colaborări de succes, coregrafa Andreea Novac şi actorul Istvan Teglas se reîntâlnesc profesional, pentru a conduce un atelier experimental de actorie şi dans contemporan sugestiv numit „Eu şi posibilul eu“.

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

După cele două colaborări de succes, „Dance a playful body“ şi „Pretend we make you happy“, coregrafa Andreea Novac şi actorul Istvan Teglas se reîntâlnesc profesional, de această dată pentru a conduce un atelier experimental de actorie și dans contemporan, sugestiv numit „Eu și posibilul eu“.

Predau dansul așa cum îl înțeleg – ca plăcerea de a te mișca si de a transmite conținuturi prin mișcare. Mă interesează mai degrabă nevoia și putința oamenilor de a se exprima decât partea formală, estetica, a dansului. Şi-n același timp îi învăț să își descopere corpul, să se simtă comod în propria piele, îi provoc să își permită tot felul de lucruri care să-i aducă mai aproape de corp și în final de ei înșiși.

Andreea Novac,
coregraf

Atelier încheiat cu o reprezentație

Atelierul de dans contemporan se adresează tuturor persoanelor interesate în a experimenta, cu sine şi în grup, potențialul expresiv al corpului şi al cuvântului rostit.

Durata atelierului este de cinci săptămâni; întâlnirile vor avea loc sâmbătă (25 mai, 1, 8, 15, 22 iunie) între orele 14.30-17.30 și se vor finaliza cu o prezentare informală.

Atelierul este deschis amatorilor (începând cu vârsta de 18 ani), nu necesită experiență anterioară în dans sau actorie și va fi structurat astfel: în primele două întâlniri (25 mai, 1 iunie) prin exerciții conduse, improvizații și compoziții în timp real, individual și în grup, participanții se vor concentra pe sensibilizarea și disponibilizarea participanților, pe spontaneitate și autenticitate ca mijloace de activare a creativității.

La finalul fiecărei întâlniri vor fi discuții despre experiențele parcurse și despre materialul rezultat. Următoarele două întâlniri (8 și 15 iunie) vor fi axate pe structurarea materialului apărut, pentru prezentare finală. Ultima întâlnire coincide cu repetiția pentru prezentare și prezentarea propriu-zisă.

„Prin modul de a lucra împreună la un nou spectacol, proiect, sau atelier, am avut parte mereu de căutari și întâlniri importante. Felul în care m-am apropiat de oameni şi în acelaşi timp de mine prin lucrurile astea m-a marcat de-a lungul anilor“, spune Istvan Teglas.

Dansatorul mărturiseşte că unele experienţe i-au schimbat total directia înspre care se îndrepta, altele i-au atras atenția unde greșeşte și unde mai are de lucrat, iar celelalte i-au dat încrederea de a merge mai departe. Astfel, a ajuns la ideea de susținere a acestui atelier împreună cu Andreea Novac, cu care a împărtășit în ultimii ani aproape toate experiențele importante legate de spectacole, ateliere, proiecte, întâlniri, dar și de căutari noi.

Probabil acesta era următorul pas, de a crea împreună un loc unde lucrurile adunate de noi să capete un alt sens prin prisma altora. Încercarea noastră cu spectacolul „Dance a playful body“, unde, după fiecare reprezentație, în ultimul an am ținut o discuție cu publicul, ne-a îndemnat probabil la acest demers nou al lucrurilor. Experiența ei bogată în lucrul cu oamenii și experiența mea din partea cealaltă a sălii de spectacol se întâlnesc prima oară aici în atelierul experimental. Pot doar spera că lucrurile de care am avut noi parte în anii aceștia se vor reflecta în toată perioada atelierului.

Istvan Teglas,
actor și dansator

Info:

Spațiul de desfășurare este noua sală de spectacole a Centrului Național al Dansului București – Stere Popescu – situată în Bd. Mărășești nr. 80-82.

Înscrierea se face prin email la adresa [email protected].

Prețul întregului atelier (15 ore) este de 500 de lei și se achită integral la prima întâlnire.

Data limită a înscrierilor este 23 mai.

În e-mail-ul de înscriere trebuie precizat și numărul de telefon.

Foto credit: Dan Ioniță, arhivă personală Andreea Novac

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.